https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacatek-revitalizace-holaseckych-jezer-se-posune-kvuli-bahnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začátek revitalizace Holáseckých jezer se posune kvůli bahnu

6.1.2017 01:31 | BRNO (ČTK)
Začátek zamýšlené revitalizace oblasti Holáseckých jezer v Brně se posune kvůli bahnu na dně. Bude se zkoumat, zda neobsahuje těžké kovy. Na ilustračním snímku Plavecké jezero.
Začátek zamýšlené revitalizace oblasti Holáseckých jezer v Brně se posune kvůli bahnu na dně. Bude se zkoumat, zda neobsahuje těžké kovy. Na ilustračním snímku Plavecké jezero.
Foto | Kirk / Wikimedia Commons
Začátek zamýšlené revitalizace oblasti Holáseckých jezer v Brně za 38 milionů korun se posune kvůli bahnu na dně jezer. Bude se zkoumat, zda neobsahuje těžké kovy, řekl včera náměstek primátora Martin Ander (SZ). Desítka jezer na Černovickém potoku je přírodní památkou. Lidé si stěžují na zápach, v týdnu k jezerům kvůli tomu vyjížděli hasiči. Odebrali vzorky vody, z nichž se má zjistit, zda problémy působí nedostatek kyslíku nebo znečištění.
 

Podle Andera dno pokrývají dvě třetiny bahna, voda je zbývající třetina. "Aktuálně se pracuje na rozboru bahna, jasno by mělo být do konce února," řekl Ander. Uvedl, že podle toho se bude odvíjet konkrétní projekt, jak se s bahnem naloží. Zahájení revitalizace bylo v plánu letos, kvůli bahnu se ale do konce roku podle Andera stihnou možná jen drobnější práce a plně se začne v roce 2018.

Kvůli možnému znečištění v týdnu k vodní ploše opět po čase vyjeli hasiči, kteří odebrali vzorky vody. Výsledky ještě nejsou známy. "Na výtoku byla voda zbarvená a zapáchající," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Podle Andera a také podle starosty Tuřan Radomíra Vondry, v jejichž katastru jezera leží, je za tím pravděpodobně právě silná vrstva bahna a nedostatek kyslíku ve vodě.

"Je to dlouhodobý problém, toho bahna je tam prostě moc. Pak se to koncentruje, zapáchá a lidi volají, že je vodní plocha znečištěná," uvedl starosta.

"Nelze vyloučit, že k jezerům někdo nenajede s cisternou a něco do nich nevypustí, ale pravděpodobnější jsou přírodní vlivy," uvedl Ander.

Hasiči k jezerům vyjížděli i loni v lednu, kdy lidé na hladině našli mrtvé ryby, stejně jako o půl roku dříve. Podle zjištění hasičů měly být za lednovým úhynem fekálie. Podle Vondry však do jezera nevedou žádné přepady septiků ani žádné výpusti z objektů kolem jezer. "Všechno jsme kontrolovali. Našli jsme jen drobné nedostatky, které se už odstranily," řekl starosta.

Holásecká jezera se nacházejí na ploše přes 12 hektarů na jih od dálnice D1 a na východ od dálnice D2. Celková rozloha i s ochranným pásmem je kolem 35 hektarů. Je to soustava deseti jezer, a to Kašpárkovo, Typfl, Kmuníčkovo, Roučkovo, Ledárenské, Plavecké, Strakovo, Opleta, Lávka a Kocábka.

Revitalizace zahrnuje úpravy ploch u břehů, rekonstrukce propustků mezi jezery, odstranění panelového opevnění jezer Opleta a Lávka, vybudování zpevněné pěšiny včetně laviček, naučné stezky nebo instalaci vyhlídkových dřevěných mol na jezerech Opleta, Ledárenské a Plavecké. Vznikne i pás s mělkou vodou, vhodný pro rozmnožování obojživelníků, a nové mokřadní zóny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist