https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-pro-zvirata-pribylove-se-stehuje-z-jinonic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice pro zvířata Přibylové se stěhuje z Jinonic

27.11.2018 00:18 | PRAHA (ČTK)
Záchranná stanice pro zvířata Věry Aladzasové Přibylové, která neoprávněně užívala pozemky v pražských Jinonicích, se stěhuje na dvě nová místa, do Prahy 9 a Kralup nad Vltavou. / Ilustrační foto
Záchranná stanice pro zvířata Věry Aladzasové Přibylové, která neoprávněně užívala pozemky v pražských Jinonicích, se stěhuje na dvě nová místa, do Prahy 9 a Kralup nad Vltavou. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy
Záchranná stanice pro zvířata Věry Aladzasové Přibylové, která neoprávněně užívala pozemky v pražských Jinonicích, se stěhuje na dvě nová místa, do Prahy 9 a Kralup nad Vltavou. Sdělila to Přibylová. Na pozemcích je také záchranná stanice provozovaná Lesy hlavního města, která je však ve špatném stavu. Kvůli tomu magistrát připravuje stavbu nové stanice. Neoprávněné užívání pozemků Přibylovou realizaci projektu zdržovalo.
 

"Nové prostory pro naši práci poskytla Správa železniční dopravní cesty v Praze 9 a zázemí pro exotická zvířata České dráhy a.s. v Kralupech nad Vltavou. (...) Nyní probíhá stěhování z pozemku v Jinonicích, Vánoce už budeme trávit ve svém. Po Novém roce jsme plně k dispozici nálezcům zvířat," uvedla Přibylová.

Přibylová na místě dříve provozovala záchrannou stanici Českého svazu ochránců přírody. Smlouva o výpůjčce pozemků byla ukončena dohodou v roce 2011, ale Přibylová na pozemcích zůstávala i nadále a vedle záchranné stanice Lesů hlavního města měla nadále svoje voliéry.

Již v roce 2012, kdy Lesy přebíraly záchrannou stanici, bylo s Přibylovou domluveno, že se odstěhuje. Měla vyjednané místo ve Středočeském kraji, kam mohla voliéry přestěhovat. Nakonec však odmítla pozemky v Jinonicích opustit. Magistrát v roce 2016 podal žalobu. Soud v říjnu 2017 rozhodl, že musí vystěhovat. Přibylová se proti rozhodnutí neodvolala, pozemky měla opustit do konce letošního dubna. Vedení metropole Přibylové nabídlo, že zvířata, o která se stará, může nechat ve stanici hlavního města.

V Jinonicích má vzniknout nová stanice, protože současná záchranná stanice Lesů hlavního města neodpovídá potřebám zvířat ani jejich ošetřovatelů. V novém areálu vznikne zázemí také pro ekologickou výchovu. Stavba za 50 milionů korun by měla trvat dva roky.

Záchranná stanice Lesů hlavního města od roku 2012 do začátku letošního roku přijala zhruba 17.000 zvířat. Za loňský rok to bylo 4134 zvířat, z toho například 525 ježků, 511 kachen divokých, 220 netopýrů, 130 zajíců a 162 labutí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist