https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-u-kladna-ma-obnovene-rybniky-rozsiri-se-ekologicke-stredisko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice u Kladna má obnovené rybníky, rozšíří se ekologické středisko

12.5.2024 00:45 | KLADNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Záchranná stanice pro zraněné živočichy AVES u Kladna má obnovené rybníky, investici zajistilo město. Poblíž začne na podzim rozšiřovat Naučné středisko ekologické výchovy (NSEV) Čabárna. Stavební povolení i dotace už jsou schválené. Nová budova by měla být hotová v příštím roce, stát bude téměř 26 milionů korun, z toho přes 20 milionů pokryje evropská dotace. Kladno už dalo v této lokalitě téměř pět milionů korun na obnovu týneckého potoka, vodních nádrží a přilehlých chodníků, sdělil na dotaz ČTK mluvčí radnice Vít Heral.
 
Kladno založilo středisko v roce 2001, podle náměstka primátora Roberta Bezděka (ANO) postupně nabylo na svém významu v oblasti ekologického vzdělávání dětí a dospělých, a to nejen v krajském, ale i v celostátním měřítku. "V této souvislosti bych též chtěl zmínit i pomoc zraněným živočichům v záchranné stanici AVES, která se nachází v bezprostředním sousedství. Jde přitom o velmi vyhledávané cíle výletů zejména rodin s dětmi," doplnil radní.

Záchranná stanice má obnovené rybníky pro zvěř. Bylo třeba odbagrovat usazené bahno, zpevnit břehy a také přibyl vypouštěcí mechanismus. Přibude také ještě nové oplocení a chodník.

Nová budova naučného střediska zajistí zvýšení kapacity pro ekologickou výchovu, vznikne v ní jedna učebna a kanceláře. Vedení radnice připravuje vypsání tendru. Objekt bude vytvářet více energie, než spotřebuje, půjde tedy o takzvanou energeticky plusovou stavbu. Poslouží i jako ukázka udržitelného způsobu hospodaření s energiemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist