https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-v-bartosovicich-loni-prijala-2307-zvirat-mezirocne-o-174-vice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice v Bartošovicích loni přijala 2307 zvířat, meziročně o 174 více

4.1.2024 17:51 (ČTK)
Jen rorýsů obecných záchranáři přijali 199.
Jen rorýsů obecných záchranáři přijali 199.
Foto | Klaus Roggel, Berlin / Wikimedia Commons
Záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku přijala v loňském roce do své péče 2307 zvířat 131 druhů. Přijatých zvířat bylo o 174 více než v roce 2022. Nejčastěji se stanice starala tradičně o ježky západní, kterých bylo loni 300. Bartošovičtí ochránci přírody to uvedli na svých internetových stránkách.
 

Dalšími nejvíce zastoupenými druhy ve stanici byli loni rorýs obecný, jichž záchranáři přijali 199, poštolka obecná se 177 přijatými nebo zajíc polní, kterých bylo 152. Stanice se starala také o 99 ježků východních, 92 kosů černých, 73 holubů hřivnáčů a 65 veverek obecných. Těchto sedm druhů tvořilo loni polovinu všech přijatých zvířat.

Přes 64 procent přijatých zvířat tvořili ptáci a více než 34 procent savci. Plazi s obojživelníky dohromady tvořili méně než procento přijatých. Z Moravskoslezského kraje, odkud stanice dostává největší finanční podporu, pocházelo rekordních 2074 zvířat, tedy téměř 90 procent.

Oproti předchozímu roku ubylo ježků západních, jichž loni stanice přijala meziročně o 48 méně. Kosů černých bylo o 30 méně, sýkor koňader o 20. "U ježků již několik let sledujeme snižování počtu přijatých jedinců jako celku, ačkoliv u ježka východního v posledních letech příjem stoupá," uvedla stanice.

Naopak nejvíce přibylo strakapoudů velkých (41), zajíců polních (40), netopýrů hvízdavých (33), rorýsů obecných (32), puštíků obecných (24) a ježků východních (23). "U zajíců polních je vyšší nárůst způsoben i úspěšným odchovem mladých zajíců, kdy můžeme chovné samice využívat jako adoptivní matky pro mladé zajíčky přijaté z přírody. Tyto samice jsou zvyklé na lidský pach, a tudíž jsou schopny tato mláďata adoptovat. Evidujeme větší příjem našich nejběžnějších sov - puštíka obecného a kalouse ušatého, kteří bývají častým odrazem stavu hlodavců," uvedli ochranáři.

Do roku 2020 mláďata tvořila více než polovinu všech příjmů ve stanici, loni byl jejich podíl naopak nejnižší - 943 mláďat představovalo pouhých 41 procent přijatých zvířat. Zato narostla čísla poraněných zvířat. "Od roku 2016 máme nejvyšší číslo: 868 jedinců, což je o 129 více než v roce 2022 a tvoří to 38 procent z celkového příjmu. Při takové změně poměru je bohužel vysoká pravděpodobnost, že konečný procentuální stav vypuštěných živočichů bude menší než v předešlých letech, kdy bývalo podstatně více mláďat, u kterých byla vysoká šance na vypuštění," uvedla stanice.

U zranění se nejčastěji - ve 183 případech - jednalo o fraktury končetin a ve 170 případech o pokousaní jinými zvířaty, z toho v 66 případech se jednalo o kočky a v 16 o psy. Po nárazu na překážku se do péče stanice dostalo 131 zvířat a po srážce s dopravními prostředky 118. Přibylo postřelených zvířat, jichž bylo loni 11.

"Mezi zajímavé příjmy rozhodně patří rys ostrovid, chřástal malý, bělořit šedý, vrápenec malý, hohol severní, linduška luční, rákosník velký, luňák červený, dva luňáci hnědí, netopýr dlouhouchý, sedm králíčků obecných, pět sokolů stěhovavých, šoupálek dlouhoprstý," uvedla stanice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist