https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranny-box-u-fr.lazni-pomohl-za-mesic-provozu-uz-netopyrovi-a-jezkovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranný box u Františkových Lázní pomohl za první měsíc provozu netopýrovi a ježkovi

27.1.2024 00:42 | FRANTIŠKOVY LÁZNĚ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Záchranná stanice při rezervaci Soos u Františkových Lázní již měsíc využívá takzvaný animal box, kam mohou lidé dávat v době nepřítomnosti personálu zraněné živočichy. Od té doby zvířecí varianta babyboxu pomohla dvěma jedincům, kteří byli probuzeni ze zimního spánku. Zejména v letních měsících pak provozovatelé jedné ze dvou záchranných stanic v kraji očekávají velký zájem, řekla ČTK vedoucí stanice Markéta Hrušková.
 

Animal box je dřevěná bedna, ve které je umístěn přepravní box na živočichy. Určený je pro drobnější volně žijící zvířata, jako jsou například ptáci nebo hlodavci. Naopak neslouží k odkládání koček ani psů, kterým se stanice nevěnuje. Nachází se u vstupu do rezervace a dohlíží na něj kamera.

"Pořídili jsme ho z potřeby zkvalitnění péče, protože tu nejsme pořád. Máme pohotovost od 8:00 do 20:00. V létě, když je sezona, tak se stává, že lidé volají i po té osmé hodině a ne vždy už můžeme vyjet nebo jsme na výjezdu pro jiné zvíře a lidé potřebují nám sem to zraněné zvíře dát. Následně nám pošlou zprávu," řekla Hrušková.

Do boxu už lidé umístili netopýra a ježka. "Byli to probuzení hibernanti. Netopýrka jsme přidali ke skupině k hibernaci, kde už zase spokojeně spí. Ježek je teď nový, takže je ještě na ošetřovně a za pár dní půjde také ven," uvedla vedoucí.

Záchranou stanici pro poraněné živočichy provozuje Městské muzeum Františkovy Lázně při přírodovědném pracovišti Soos od roku 1988. Stanice pečuje o všechny druhy volně žijících poraněných nebo vysílených živočichů mimo vlka, medvěda a losa, pro které nemá odpovídající vybavení. Slouží také jako zvířecí nemocnice, je vybavena ošetřovnou, do které dojíždí veterinář. Je členem Národní sítě záchranných stanic a má přidělenou působnost ve správních územích měst Aš, Cheb a Sokolov.

O chod stanice se starají tři zaměstnanci. Má rozpočet necelých milion korun, přičemž na provoz přispívá kromě národní sítě stanic také město Františkovy Lázně nebo sponzoři. Potřebovala by ale více peněz především na rozšíření výběhů či voliér. Počet zachráněných zvířat každoročně roste, navíc přibývá i těch, kteří se už do volné přírody nemohou nikdy vrátit. Lidé mohou přispívat penězi nebo také různými dary, jako je například krmení či stelivo.

V současnosti se provozovatelé starají o několik zvířat, mezi kterými je například čáp nebo mládě jelena. Čápa pojmenovaného Chebáček našli před dvěma lety s omotaným drátem kolem nohy, kterou museli následně amputovat. Dostal umělou protézu, se kterou se naučil chodit i létat. Mládě jelena sem přivezli ihned po porodu, protože se o něj matka nestarala. Šlo o samici, která dostala jméno Jelena. Ani jeden z nich už se do divoké přírody nebude moci vrátit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist