https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-doba-vhodna-pro-postrik-proti-housenkam-zavijece
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná doba vhodná pro postřik proti housenkám zavíječe

20.4.2018 00:44 | BRNO (ČTK)
Zavíječ zimostrázový (na obrázku) je druh motýla východoasijského původu, který se v posledních letech šíří teplejšími oblastmi Evropy. V českých zahradách nemá přirozeného nepřítele. Napadá keře zimostrázu (na obrázku), jiné rostliny nepoškozuje. Housenka oplétá rostlinu zámotkem, nakousané listy následně odumírají a schnou.
Zavíječ zimostrázový (na obrázku) je druh motýla východoasijského původu, který se v posledních letech šíří teplejšími oblastmi Evropy. V českých zahradách nemá přirozeného nepřítele. Napadá keře zimostrázu (na obrázku), jiné rostliny nepoškozuje. Housenka oplétá rostlinu zámotkem, nakousané listy následně odumírají a schnou.
Doba pro aplikace postřiku proti housenkám zavíječe zimostrázového je podle Ústředního kontrolního a zkušebního úřadu zemědělský (ÚKZÚZ) už nyní vhodná v šesti okresech. V tiskové zprávě to včera uvedla mluvčí úřadu Ivana Kršková. Housenky motýla výrazně poškozují rostliny zimostrázu, který je znám na základě latinského názvosloví jako buxus, v parcích, veřejných prostorách, v živých plotech i v zahrádkách. Housenky nemají v Čechách přirozeného nepřítele.
 

Inspektoři úřadu monitorují výskyt housenek od tohoto jara. Podle Krškové termín vhodný pro aplikaci přípravku je už nyní v okresech Praha-východ, Chrudim, Olomouc, Přerov, Znojmo a Hodonín. Housenky tam už opustily své úkryty mezi sepředenými listy a pohybují se v keřích. Úřad upozornil na to, že před postřikem je nutné keř prohlédnout a přítomnost housenek zavíječe zimostrázového ověřit.

Málokterý keř má podle odborníků tak dlouhou zahradní tradici jako stálezelený zimostráz. Už v antice zdobily zimostrázové živé ploty římské dvory a venkovské statky. Ve středověku stříhané stěny zimostrázu pomáhaly vytvořit v klášterech tichá místa vyhrazená meditaci a modlitbám. Na hradech a zámcích se tento keř stal nepostradatelnou součástí reprezentativních ornamentálních výsadeb.

Aktuální informace o výskytu a vývoji zavíječe zimostrázového a možném termínu ochrany v okresech jsou dostupné na webu úřadu ukzuz.cz.

Zavíječ zimostrázový je druh motýla východoasijského původu, který se v posledních letech šíří teplejšími oblastmi Evropy. V českých zahradách nemá přirozeného nepřítele. Napadá keře zimostrázu, jiné rostliny nepoškozuje. Housenka oplétá rostlinu zámotkem, nakousané listy následně odumírají a schnou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist