https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-obnova-stromoradi-sakur-v-prazske-ulici-v-olsinach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná obnova stromořadí sakur v pražské ulici V Olšinách

4.3.2017 01:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sakury v pražské ulici V Olšinách.
Sakury v pražské ulici V Olšinách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha 10
Pro obnovu stromořadí v ulici V Olšinách v Praze 10 byla zpracována projektová dokumentace, které předcházel podrobný dendrologický průzkum. Podle magistrátu hl. m. Prahy probíhají práce maximálně šetrně podle aktuálního stavu jednotlivých stromů. Cílem obnovy je zachování vzhledu a typického rázu celé ulice i pro další desetiletí.
 

Projektovou dokumentaci „Celkové koncepce obnovy stromořadí v ulici V Olšinách“ zpracoval pro Odbor ochrany prostředí Magistrát hl. m. Prahy krajinářský architekt a uznávaný dendrolog Josef Souček. Projekt obsahuje mj. závěry dendrologického průzkumu 134 ks stromů ve stromořadí. Ten konstatuje, že značná část jedinců je ve velmi špatném zdravotním stavu, který je zapříčiněn jak věkem, který u sakur v našich podmínkách není vysoký, tak i stresovým prostředím rušné ulice, a část stromořadí je napadena dřevokaznými houbami. Pokácení stromů v nejhorším zdravotním stavu bylo povoleno orgánem ochrany přírody v Praze 10.

„Opravdu nikoho z nás netěší, když musíme pokácet vzrostlý strom. U stromů podél cest ale musíme pečlivě sledovat jejich zdravotní stav. Bohužel v pražských ulicích stromy dost trpí a jejich obnova je čas od času nutná. Snažíme se ale všude, kde to jde, vysadit více stromů, než kolik jich pokácíme,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Stromy pro kácení byly vybrány na základě jejich velmi zhoršeného zdravotního stavu a snížené vitality, řada stromů má výrazné defekty na kmeni, či v koruně, u některých z nich bylo identifikováno napadení agresivními dřevokaznými houbami (například sírovcem či lesklokorkou). Kácí se pouze stromy neperspektivní a se zhoršenou provozní bezpečností.

K zemi půjde 53 ze 134 stromů. Jedinci, které lze na místě zachovat, budou ošetřeni odbornými arboristickými zásahy a nově bude vysazeno 73 stromů. To je maximum, které je možné v této ulici za současného stavu existence mnoha sítí technické infrastruktury vysadit. Dosazovaný druh je totožný s původním - tedy sakury kultivaru „Kanzan“.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist