https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacinaji-upravy-zameckeho-rybniku-v-lednici-za-100-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začínají úpravy zámeckého rybníku v Lednici

6.2.2021 01:20 | LEDNICE (ČTK)
Původně okrasná nádrž byla za komunismu využívána jako chovný rybník, což jejímu stavu neprospělo. Při vybudování rybníka cíleně vytvarované břehy a ostrovy kvůli tomu ztratily svůj původní tvar, který jim mají nynější úpravy vrátit.
Původně okrasná nádrž byla za komunismu využívána jako chovný rybník, což jejímu stavu neprospělo. Při vybudování rybníka cíleně vytvarované břehy a ostrovy kvůli tomu ztratily svůj původní tvar, který jim mají nynější úpravy vrátit.
Foto | Jan Helebrant / Flickr
V zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku začaly přípravy na kompletní revitalizaci zámeckého rybníku, která přijde na 100 milionů korun. ČTK to řekla kastelánka zámku Ivana Holásková. Správa zámku proces dozoruje.
 

Investorem nákladné akce, která zahrnuje zejména odbahnění rybníka, je obecně prospěšná společnost Biosférická rezervace Dolní Morava. Na práce získala evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 90 milionů korun. Zbylých 10 milionů korun, které tvoří povinnou spoluúčast, poskytne majitel břeclavského Alca plastu František Fabičovic.

Původně okrasná nádrž byla za komunismu využívána jako chovný rybník, což jejímu stavu neprospělo. Při vybudování rybníka cíleně vytvarované břehy a ostrovy kvůli tomu ztratily svůj původní tvar, který jim mají nynější úpravy vrátit. V některých částech rybníka je až 80 centimetrů silná vrstva bahna.

Tendr na práce vyhrála firma Hydro&Kov, která se rekonstrukcemi rybníků zabývá. "V projektu je kombinace téměř všech technologií, které je možno při revitalizaci rybníků využít. Odbahňuje se suchou i mokrou cestou, opevnění břehů je řešeno mimo klasického užití kamenného záhozu i naprosto unikátním systémem 'utopených bárek', za něž se ukládá těžený sediment a do toho je přístup k rybníku omezen na jednu cestu a jeden vjezd," uvedl jednatel firmy Miroslav Ježek.

Biosférická rezervace Dolní Morava má rybník po dobu prací zapůjčený od Národního památkového ústavu. Zámecký rybník je společně s přilehlými prostory Národní kulturní památkou, dále je součástí Národní přírodní rezervace Lednické rybníky, spadá pod ochranu Natura 2000, je zároveň Evropsky významnou lokalitou a ptačí oblastí a je zapsaný na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist