https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahajena-kampan-zvire-v-tisni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahájena kampaň Zvíře v tísni

30.6.2004 15:05 | PRAHA (EkoList)
Kdyby zvířata znala náš jazyk, jistě by řekla: "Prosíme, nedělejte si z vašeho žaludku hřbitov." Těmito slovy zahájil dnes v Praze Petr Vachler kampaň, jejímž cílem je propagovat vegetariánství a chránit tak zvířata před zbytečnou smrtí. Přes prázdninové měsíce budeme narážet na červené billboardy s plačícími zvířaty, ale kampaň nabízí i distribuci informačních textů pro lékaře a internetovou stránku "Zvíře v tísni".
 

Zleva písničkář Jan Burian, hudebník Jan P. Muchow, vedoucí projektu Petr Vachler a herečky Nela Boudová a Zuzana Norisová na dnešní tiskové konferenci v Praze.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Současná roční spotřeba masa v České republice na jednoho občana, i když každoročně klesá, se pohybuje kolem 80 kilogramů. Podle společnosti Zvíře v tísni je vegetariánství velkým přínosem pro ochranu životů zvířat. Člověk, který nejí maso, ušetří za svůj život 1500 zvířat. Přitom i z ekonomického hlediska je pěstování zemědělských plodin výhodnější než chov dobytka na maso. Za výkrmnou cenu 200 gramového steaku, by se mohlo uživit až 50 lidí ovesnou kaší, uvedl Vachler. Jeden akr půdy vyprodukuje právě 82 kilogramů hovězího masa, ale na stejné ploše pěstované brambory mají výnos 10 000 kilogramů.

Podle společnosti Zvíře v tísni by kniha "Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů: Vegetariánská strava", měla vyvrátit omyl o zdravotních potížích způsobených vegetariánstvím. Správně rozvržená strava, která neobsahuje maso, je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci řady civilizačních onemocnění.

"Kromě celé řady důvodů mě k vegetariánství přivedl i zájem o vlastní zdraví. Můj lékař řekl 'musíte mít rád své tělo, jiné už mít nebudete'," vysvětlil svůj důvod proč nejí maso písničkář Jan Burian. Podle americké studie zřejmě vegetariánství chrání tělo před určitými druhy nádorových onemocnění, srdečních problémů, zejména obtíží spojených s vysokým krevním tlakem. Správně vyvážená strava bez masa také podstatně snižuje pravděpodobnost vzniku cukrovky ve stáří.

I další veřejně známé osobnosti se vyznaly z důvodů, proč již několik let maso nejedí. Zuzana Norisová, Nela Boudová a Jan P. Muchow se shodli na tom, že nechtějí působit jako držitelé jediné pravdy a stavět hráz mezi vegetariány a lidmi, kteří si maso dopřávají. Celou kampaň vytvořil a finančně zajistil Petr Vachler, stejně jako obdobnou plakátovou výzvu před třemi lety. "Vegetariánství možná vede k větší úctě nejen k ostatním lidem, ale i k planetě, k fauně a životnímu prostředí. Jednoduše, máte okolí daleko více rádi," dodal Petr Vachler.

Billboard kampaně Zvíře v tísni se na dva měsíce objeví v ulicích.
Zdroj: http://www.zvirevtisni.cz

reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist