https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahrada-kastanka-v-prazske-stromovce-se-pristi-rok-docka-obnovy.opravi-se-i-hajovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahrada Kaštanka v pražské Stromovce se příští rok dočká obnovy. Opraví se i hájovny

29.12.2021 13:20 | PRAHA (ČTK)
Plán opravy Kaštanky je založen na obnovení původní druhové skladby stromů doložené od 19. století, kdy zde rostly především kaštany. Ilustrační foto
Plán opravy Kaštanky je založen na obnovení původní druhové skladby stromů doložené od 19. století, kdy zde rostly především kaštany. Ilustrační foto
Vedení hlavního města nechá v příštím roce zrekonstruovat zahradu Kaštanka v sousedství Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Vysázeny zde budou stromy, doplněn plot a vybudovány inženýrské sítě nutné pro výstavbu veřejných toalet. Náklady jsou předběžně stanoveny na 24 milionů Kč. Magistrát nechá příští rok opravit také hájovny na území hlavního města. Vyplývá to ze schváleného rozpočtu města na rok 2022. Město zahájilo na přelomu let 2017 a 2018 opravu samotné restaurace. První část oprav hlavní budovy skončila loni na podzim.
 

Plán opravy Kaštanky včetně prostoru před severní fasádou restaurace je založen na obnovení původní druhové skladby stromů doložené od 19. století, kdy zde rostly především kaštany. Zachováno bude jejich původní rozložení. Výška stromů bude maximálně 11 metrů, aby nezakrývaly výhled z Mecseryho silnice na rybníky naproti restauraci.

Dále zde město nechá udělat sadové a terénní úpravy, bude rovněž opravena opěrná zeď a zajištěn svah nad Kaštankou a Šlechtovou restaurací. Zahrada bude oplocena a dělníci vybudují přípojky inženýrských sítí pro budoucí toalety.

Kromě opravy Kaštanky plánuje město ve Stromovce opravit okolí hřiště Koníček. Na hřišti jsou zastaralé herní prvky i povrch. Obnovy se dočká historické schodiště kolem Mecserovy cesty a mlatové i dlážděné cesty. Na hřišti bude nový povrch, vyměněny herní prvky a v okolí bude mít hřiště nové osvětlení a mobiliář. Úpravy se dočká také zeleň.

Rekonstrukce se dočkají i hájovny v Běchovicích, Krči, Čimicích a ve Velké Chuchli. Náklady na opravu všech hájoven jsou stanoveny předběžně na 23,6 milionu korun. Na území Prahy je zhruba 3000 hektarů lesa ve správě Lesů hlavního města, největší je Kunratický les.

Hájovna v Běchovicích je v havarijním stavu. Oprava začala letos, ale vzhledem k náročnosti bude dokončena v první polovině příštího roku. "Celkovou rekonstrukcí dojde k zajištění kvalitního zázemí pro zaměstnance," píše se v dokumentu.

Celková rekonstrukce čeká hájovnu v Krči. Ze statických posudků vyplynulo, že problémy má hájovna již v původním založení stavby. Po opravě získají zaměstnanci kvalitní zázemí včetně zajištění základních hygienických požadavků.

Ve velmi špatném technickém stavu je podle důvodové zprávy rozpočtu také hájovna v Čimicích. Při rekonstrukci bude kromě nového zázemí vybudována denní místnosti a sociální zařízení pro zaměstnance a kancelář hajného. Na tuto stavbu bylo vydáno stavební povolení.

Nová elektrifikace čeká na chuchelskou hájovnu. Důvodem je nevyhovující stav odběrového místa. Obnoveno bude kabelové vedení a opravena přípojka elektřiny. Hájovna se dočká také nového úpravny vody, neboť v současné dodávce vody byly zjištěno velké množství koliformních bakterií.

O lesy se v Praze stará organizace Lesy hlavního města, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je hlavní město. Společnost vznikla v roce 1992 a zaměstnává několik stovek lidí plus brigádníky. Společnost se stará nejen o lesy, ale i vodní toky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist