https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahrada-krnap-zachranujici-ohrozene-druhy-je-nove-clenem-unie-botanickych-zahrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahrada KRNAP zachraňující ohrožené druhy je nově členem Unie botanických zahrad

1.9.2021 01:37 | VRCHLABÍ (ČTK)
Ludmila Harčariková při práci ve vrchlabské genefondové bance, která se stala přidruženým členem Unie botanických zahrad.
Ludmila Harčariková při práci ve vrchlabské genefondové bance, která se stala přidruženým členem Unie botanických zahrad.
Foto | Kamila Antošová / Správa KRNAP
Záchranná genofondová zahrada Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) ve Vrchlabí se po opravách stala přidruženým členem Unie botanických zahrad. V zahradě je více než 300 druhů či klonů ohrožených krkonošských rostlin, tedy zhruba třetina krkonošské flóry. Členství v unii pomůže zahradě KRNAP při spolupráci s ostatními zahradami na záchraně rostlin, sdělili zástupci Správy KRNAP. Vrchlabská genofondová zahrada vznikla v roce 1983, její součástí je také pracoviště genetické banky. Zahrada je ve všední dny po dohodě přístupná veřejnosti.
 

"Členství v unii je zásadní zejména z důvodu spolupráce s ostatními botanickými zahradami na záchranných programech a také kvůli přístupu k informacím a výměně zkušeností," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Členství v Unii botanických zahrad bylo schváleno na její valné hromadě 24. srpna. “Prezident i viceprezident unie při inspekční návštěvě naší zahrady ocenili jak odbornou, tak i logistickou, didaktickou a estetickou stránku naší genofondové zahrady,” uvedl Drahný.

Ke členství v unii pomohly zahradě podle zástupců Správy KRNAP komplexní opravy jak genofondové zahrady, tak i vnitřních prostor a laboratorního vybavení genetické banky. Ty byly provedeny v letech 2018 až 2020 v rámci projektu Operačního programu životní prostředí (OPŽP) Evropské unie. "Postupně probíhá i další rozšiřování uchovávaného genofondu vzácných a ohrožených rostlinných druhů," doplnil Drahný.

Příkladem může být koniklec jarní alpínský. Po vymření jesenické populace jsou Krkonoše posledním místem výskytu tohoto kriticky ohroženého a mizejícího druhu v ČR. "Letos se na nově objevené lokalitě podařilo z většího počtu jedinců odebrat semena, která již klíčí. Uložení semen, která bude možné získat z rozpěstovaných rostlin, v genové bance je zcela zásadním krokem pro záchranu mizející krkonošské populace," uvedl mluvčí parku.

V posledních letech byla také založena sbírka krkonošských jestřábníků, mezi nimiž je podle zástupců národního parku řada velmi vzácných druhů. "V blízké budoucnosti plánujeme namnožit jednotlivé keře endemického jeřábu sudetského, které v rámci počínající spolupráce rozmístíme v různých botanických zahradách a vytvoříme tak zálohy jejich jedinečného genofondu," sdělil Drahný.

Vrchlabská kolekce ohrožených krkonošských rostlin zahrnuje i obtížně pěstovatelné druhy, jako třeba kropenáč vytrvalý či hadilka obecná. Příkladem ohrožených druhů krkonošské květeny v genetické zahradě, z nichž část byla použita k posílení slábnoucích populací v přírodě, je koniklec jarní alpínský v Čertově zahrádce, vrba bylinná v Malé Kotelní jámě, jeřáb sudetský v Obřím dole nebo rozrazil chudobkovitý na vrcholu Sněžky.

KRNAP vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist