https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahrada-mendelovy-univerzity-lidem-ukaze-sbirku-orchideji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahrada Mendelovy univerzity lidem ukáže sbírku orchidejí

6.3.2017 14:30 | BRNO (ČTK)
Velká výstava orchidejí se koná jednou za šest let, letos po 13 letech opět v kombinaci s tropickými motýly. Expozice potrvá do 20. března. V dubnu se zahrada na tři dny otevře při jarní výstavě.
Velká výstava orchidejí se koná jednou za šest let, letos po 13 letech opět v kombinaci s tropickými motýly. Expozice potrvá do 20. března. V dubnu se zahrada na tři dny otevře při jarní výstavě.
Foto | Al / Flickr
Botanická zahrada Mendelovy univerzity v Brně-Černých Polích letos pro návštěvníky přichystala pět výstav a akcí. V pátek začala výstava orchidejí a tropických motýlů. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí univerzity Kateřina Brettschneiderová.
 

Mendlova univerzita vlastní jednu z největších kolekcí orchidejí. Rozprostírá se ve čtyřech sklenících na ploše asi 800 metrů čtverečních. Ve sbírce je nyní asi 4000 druhů především z oblastí Střední a Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie, Afriky, Austrálie a Nové Guiney.

"Počátky jedinečné a rozsáhlé sbírky orchidejí spadají do roku 1967. V roce 1970 jsme jako jedni z prvních v Československu založili laboratoř pro množení orchidejí metodou in vitro. Tato laboratoř slouží jako genobanka," uvedla vedoucí skleníku Anna Buchtová. Doplnila, že sbírku využívají studenti a učitelé univerzity pro výuku a výzkum v oboru pěstování a množení rostlin.

Velká výstava orchidejí se koná jednou za šest let, letos po 13 letech opět v kombinaci s tropickými motýly. Expozice potrvá do 20. března. V dubnu se zahrada na tři dny otevře při jarní výstavě. V květnu univerzitní zahradníci chystají tradiční výstavu kosatců. Dvě příležitosti k návštěvě zahrady dostanou lidé ještě v říjnu a listopadu.

Botanická zahrada navazuje na historický areál školy v Brně-Černých Polích a tvoří součást jejího kampusu. Zabírá 11 hektarů a poskytuje výhled na Lužánky, Ponavu i Královo Pole. Do zahrady se běžně dostanou studenti univerzity přes čipovou kartu, veřejnost musí svoji návštěvu kromě pořádaných akcí hlásit obsluze. Je vhodné se předem objednat. Další brněnskou botanickou zahradu provozuje v Kotlářské ulici v centru města Masarykova univerzita.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist