https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahradou-vily-stiassni-mohli-lide-letos-naposledy-projit-s-vykladem-zahradnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahradou vily Stiassni mohli lidé letos naposledy projít s výkladem zahradníka

27.10.2024 19:23 | BRNO (ČTK)
Foto | Martin Strachoň (Bazi) / Wikimedia Commons
Naposledy v tomto roce měli dnes lidé příležitost projít se zahradou vily Stiassni s výkladem místního zahradníka Libora Janovského. Zahrada vily je otevřená celoročně, stejně jako samotná vila, od pátku do pondělí. Komentované prohlídky ale pořádá správa památky jen několikrát do roka, řekla ČTK kastelánka vily Kateřina Konečná.
 
"Komentované prohlídkou jsou spíš výjimečnou záležitostí. První termín nabízíme obvykle s akcí víkend otevřených zahrad, tedy na začátku června, poslední pak o víkendu, kdy se mění čas," dodala Konečná. Poslední prohlídkový termín navíc dává i možnost prohlédnout si zahradu za umělého osvětlení, které mění atmosféru prostoru.

Zahrada vily Stiassni v brněnských Pisárkách má rozlohu 3,5 hektaru a jde o jednu z největších soukromých parcel v centru města. "Zahrada není nijak botanicky výjimečná, nenajdete v ní žádné vzácné druhy, ale v každém ročním období má své kouzlo. Je vytvořená ve stylu anglických venkovských domů a zároveň má v sobě inspiraci Toskánskem, které rodina Stiassni milovala," uvedl Janovský.

Upozornil na trvalkové záhony, které kvetou i na konci října. Jsou osazeny takovými druhy rostlin, aby kvetly od jara až do podzimu. "Nejpestřejší jsou trvalkové záhony na konci května či začátkem června, hodně to záleží na průběhu počasí," dodal zahradník.

V zahradě stále ještě kvetou růže, tak jejich záhony kvetou od jara do podzimu. Atmosféru v tomto ročním období dávají zahradě postupně se barvící listy stromů. Janovský upozornil i na malou okrasnou jabloň, jejíž jablka se na zimu barví do karmínově červené a zůstávají na větvích i při prvním sněhu.

"Tím, že je naše zahrada oázou v hustě zastavěné oblasti, máme tu velké množství ptáků, ale také hmyzu. "Jsem moc rád, že moje pozvání přijala mykoložka Hana Ševčíková a zahradu se mnou prošla. Za hodinu jsme našli 30 druhů hub, což jsem rozhodně nečekal," dodal Janovský.

Zahrada vily Stiassni není žádnou zakonzervovanou oblastí, zahradník návštěvníky opakovaně vyzýval, aby využili možnost koupit si permanentku na vstup do zahrady a chodili do ní odpočívat. "Zahrada má sloužit lidem. Tráva potřebuje zatěžovat, budu moc rád, když si přinesou piknikovou deku a budou u nás trávit čas. Pokud po sobě tedy nenecháte nepořádek," dodal.

Rodina Stiassnych patřila mezi brněnskou průmyslnickou smetánku. Z Brna odešla kvůli nacistické hrozbě. Funkcionalistickou vilu pro ni navrhl architekt Ernst Wiesner, v Hroznové ulici v Pisárkách stojí od roku 1929. Za minulého režimu ji využíval krajský národní výbor jako takzvanou vládní vilu k reprezentačním účelům. Dnes je ve správě Národního památkového ústavu. V letech 2009 až 2014 se uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce vily, jejíž součástí bylo vybudování Centra pro obnovu památek 20. století.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist