https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahrady-brnenskych-vil-tugendhat-a-low-beer-jsou-znovu-propojene-a-pruchozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahrady brněnských vil Tugendhat a Löw-Beer jsou znovu propojené a průchozí

8.4.2023 00:43 | BRNO (ČTK)
Na níže položenou zahradu vily Löw-Beer se turisté zdarma dostali i dříve.
Na níže položenou zahradu vily Löw-Beer se turisté zdarma dostali i dříve.
Foto | Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Zahrady brněnských vil Tugendhat a Löw-Beer jsou znovu propojené a volně průchozí, podobně jako před druhou světovou válkou, kdy oba domy obývaly spřízněné rodiny. Na níže položenou zahradu vily Löw-Beer se turisté zdarma dostali i dříve, zahrada vily Tugendhat s výhledem na Brno ale zůstávala zpoplatněná. Nyní je mezi oběma parcelami otevřená branka, lidé tak mohou přes zahrady procházet mezi Lužánkami a vilovou čtvrtí v Černých Polích.
 

Průchod bude možný v otevíracích hodinách vily Tugendhat, řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Jde o zkušební provoz, prozatím na rok.

Vstupné do zahrady vily Tugendhat, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, dosud činilo 50 korun. Výpadek v příjmech chce Muzeum města Brna podle ředitele Zbyňka Šolce nahradit například díky prohlídkovému okruhu po terasách a zahradě vily s průvodcem. Cena okruhu činí 150 korun.

Celý svah kdysi patřil židovské podnikatelské rodině Löw-Beer. Horní část pozemku dostala jako svatební dar Greta Löw-Beerová, která si vzala Fritze Tugendhata. Nechali tam podle návrhu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe postavit jednu k ikonických staveb moderní architektury, užívali ji však jen osm let, než museli prchnout před nacisty.

Děti kdysi jezdily na sáňkách přes zahradu od jedné vily k druhé, uvedl zástupce rodiny Ivo Hammer, jehož manželka Daniela je dcerou Grety a Fritze Tugendhatových, narodila se však až v exilu. Hammer také zdůraznil, jak důležité je otevírání bran, ať už mentálně, anebo fyzicky.

V sousedství obou zahrad stojí také Arnoldova vila, další architektonická památka, která je momentálně v rekonstrukci. "Jakmile bude dokončena, vznikne unikátní prostor spojující všechny tři tyto zahrady," řekla Vaňková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist