https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahranicni-dobrovolnici-budou-letos-pracovat-i-u-zamku-v-liberci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahraniční dobrovolníci budou letos pracovat i u zámku v Liberci

12.7.2017 04:40 (ČTK)
Zahraniční dobrovolníci jezdí do Liberce dlouhodobě, pomáhají spolku Čmelák - Společnosti přátel přírody. Letos přijelo do Liberce 13 středoškoláků ve věku od 15 do 17 let z Francie, Turecka, Vietnamu, Ruska, Itálie, Španělska a Polska. / ilustrační foto
Zahraniční dobrovolníci jezdí do Liberce dlouhodobě, pomáhají spolku Čmelák - Společnosti přátel přírody. Letos přijelo do Liberce 13 středoškoláků ve věku od 15 do 17 let z Francie, Turecka, Vietnamu, Ruska, Itálie, Španělska a Polska. / ilustrační foto
Desítky dobrovolníků od pondělí pomáhají na Liberecku. Jedna skupina pracuje na hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou, druhá bude působit dva týdny v Liberci a v Jablonném v Podještědí. Součástí jejich programu bude i úklid zahrad u zámku v Liberci, které jsou letos o prázdninách veřejnosti po dlouhých letech opět přístupné. Úklid bude podle koordinátorky libereckého projektu Jany Pichové spojený s piknikem pro veřejnost.
 

"Moc rádi se potkáme s místními obyvateli a podělíme se o osobní příběhy i ochutnávky jídla," uvedla Pichová.

Zahraniční dobrovolníci jezdí do Liberce dlouhodobě, pomáhají spolku Čmelák - Společnosti přátel přírody. Letos přijelo do Liberce 13 středoškoláků ve věku od 15 do 17 let z Francie, Turecka, Vietnamu, Ruska, Itálie, Španělska a Polska. "Někteří už mají za sebou zkušenosti s dobrovolnictvím, a protože budeme bydlet společně a vařit si také dohromady, tak se každý den můžeme navzájem inspirovat a porovnat, jak to vypadá v Česku a jaké to je u nich doma," řekla hlavní vedoucí workcampu Irena Pajerová. V následujících dvou týdnech budou dobrovolníci pracovat hlavně v oblasti Nového pralesa na Ještědu a mokřadech v Jablonném. Pomáhat budou se sekáním trávy, sbíráním dříví a revitalizací obou lokalit.

Tradiční je letní pobyt zahraničních studentů i na hradě Grabštejn, workcamp tam je popatnácté. Letos bude hlavní náplní práce pro devět dobrovolníků z pěti evropských zemí, Koreje a Mexika čištění svahů kolem hradu. "Práce je to náročná, protože svahy okolo hradu jsou prudké, ale doufáme, že se práce účastníci zhostí s odhodláním," uvedla kastelánka hradu Iva Bártová. V případě špatného počasí je pro dobrovolníky naplánováno uklízení hradních půd.

Dobrovolníci na Liberecko přijeli v rámci projektů neziskové organizace INEX - sdružení dobrovolných aktivit, která se od roku 1991 zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním. V Libereckém kraji budou dobrovolníci v dalších týdnech pomáhat ještě ve Skalce u Doks na Českolipsku a Harrachově na Semilsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist