https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-biopotraviny-ve-francii-prudce-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o biopotraviny ve Francii prudce roste

22.9.2016 11:44 | PAŘÍŽ (ČTK)
Rozloha zemědělské půdy určené pro ekologické pěstování stoupla na konci pololetí na 1,57 milionu hektarů z 1,4 milionu na konci loňského roku
Rozloha zemědělské půdy určené pro ekologické pěstování stoupla na konci pololetí na 1,57 milionu hektarů z 1,4 milionu na konci loňského roku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prodej biopotravin ve Francii by měl v letošním roce vzrůst o 20 procent, což bude nejrychlejší tempo růstu za sedm let, protože do tohoto segmentu vstupuje stále více zemědělců i obchodníků. Celkem mají tržby z prodeje biopotravin dosáhnout 6,9 miliardy eur (186,4 miliardy Kč), uvedla skupina zaměřené na podporu a rozvoj ekologického zemědělství Agence Bio.
 

Francie je největším zemědělským producentem v EU. Země však v posledních deseti letech relativně pomalu přecházela na biopotraviny ve srovnání s jejími sousedy v EU, jako Německo. V loňském roce se však objevily signály, že biopotraviny se v zemi stávají hlavním proudem. V prvním pololetí pak prodej biopotravin v zemi vzrostl o pětinu. Pro srovnání prodej potravin v supermarketech ve Francii v první polovině roku podle výzkumné společnosti Nielsen stoupl o méně než jedno procento.

"Vzestup biosektoru je v roce 2016 potvrzen," uvedl prezident Agence Bio Didier Perréol.

Rozloha zemědělské půdy určené pro ekologické pěstování stoupla na konci pololetí na 1,57 milionu hektarů z 1,4 milionu na konci loňského roku. To je 5,8 procenta celkové rozlohy zemědělské půdy ve Francii. Počet biofarem se zvýšil o deset procent.

V prvním pololetí otevřelo ve Francii 200 nových obchodů specializovaných na biopotraviny. Tržby ve specializovaných obchodech vzrostly o 25 procent. V supermarketech prodej biopotravin podle odhadů Agence Bio stoupl o 18 procent, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist