https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-prepravu-automobilem-roste-hromadna-doprava-upada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o přepravu automobilem roste, hromadná doprava upadá

5.6.2001 14:26 | PRAHA (ČIA)
I přes snahy vlády o podporu veřejné hromadné dopravy dochází k poklesu zájmu občanů o tento způsob cestování. Naopak roste jejich ochota využívat ke svým cestám osobní automobil, a to i přes náklady, které z toho plynou. Největší nárůst v počtu uživatelů osobních automobilů se prokázal ve středních a vyšších příjmových skupinách. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sofres Factum, provedeného začátkem letošního dubna.
 

Přestože se většina občanů uchyluje k automobilové dopravě i po zdražení pohonných hmot, zvýšil se zároveň i podíl uživatelů veřejné hromadné dopravy. Největší nárůst se prokázal zejména u vyšších příjmových skupin. Tyto skupiny, které již nemají problémy s příjmy, se zřejmě podle modelu známého ze západní Evropy, kde se majetnější občané zabývají ekologickými aktivitami, přiklánějí právě k veřejné hromadné dopravě.

Na dotaz, zda občany přimělo zvýšení cen jízdného veřejné dopravy, aby začali více využívat automobil, odpovědělo 53,8 procenta záporně. 14,1 procenta dotázaných však automobil využívá dále a 32,1 procenta respondentů se vyjádřila, že se jich to netýká. Přes 85 procent občanů na dotaz, zda po zvýšení cen pohonných hmot začali více využívat veřejnou hromadnou dopravu, odpovědělo "ne." Jen 9,5 procenta "přesedlalo" na automobil.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist