https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemci-o-evropske-dotace-mohou-zadat-o-78-pct-z-celkove-castky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemci o evropské dotace mohou žádat o 78 procenta z celkové částky

14.3.2017 10:15 | PRAHA (ČTK)
V minulém programovém období mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun, z toho 26,4 miliardy zůstalo nevyčerpaných.
V minulém programovém období mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun, z toho 26,4 miliardy zůstalo nevyčerpaných.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zájemci o evropské dotace v Česku mohli ke konci února žádat o 78,3 procenta z celkové částky na programové období 2014 - 2020, která činí 609,4 miliardy korun. Ministerstva vyhlásila 454 výzev za 477 miliard korun. Smluvně zajištěno mělo Česko 16,4 procenta evropských peněz, na účty příjemců bylo vyplaceno 31,3 miliardy korun, tedy zhruba pět procent. Po jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) to včera sdělila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).
 

Při neplnění cílů, které stanovila Evropská unie do roku 2018, mohou být peníze přesunuty mezi jednotlivými programy i mezi jednotlivými zeměmi. Tato rezerva činí 38,6 miliardy korun, tedy zhruba šest procent z celkově přidělených 648 miliard korun. Objem výzev i podíl smluvně zajištěných prostředků je tak počítán z 609,4 miliardy korun.

"I přes určitý pokrok je však z pohledu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) potřeba zvýšit tempo čerpání. Je na místě uvést, že samotné ministerstvo z pozice Národního orgánu pro koordinaci situaci nemůže napravit a neslibuje zázraky, ale předkládá analýzy a návrhy na řešení vládě a odpovědným řídicím orgánům," uvedla Šlechtová.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka předpokládá, že na příští radě Šlechtová předloží takzvaný semafor, kde budou operační programy rozděleny podle toho, jak je v nich čerpání dotací ohroženo. "A když se něco objeví v té ohrožené části, tak budeme dělat všechno pro to, aby Česká republika o žádné peníze nepřišla. Ne všechny programy mají výsledky stejné. Chci ocenit operační programy Zaměstnanost, Rozvoj venkova a Doprava. Ty jsou v tuto chvíli na špici," uvedl. Nejhůře je na tom podle něj program Praha - pól růstu ČR. "Ale bavili jsme se o číslech k 28. únoru. Jak Praha informovala, tak na začátku března se podařilo některé parametry zlepšit," dodal.

V minulém programovém období mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun, z toho 26,4 miliardy zůstalo nevyčerpaných.

Radu pro ESIF zřídila vláda v roce 2013 jako poradní orgán v koordinaci pomoci poskytované Evropskou unií. Stálými členy rady jsou předseda vlády, ministři pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, školství, mládeže a tělovýchovy, dopravy, životního prostředí, práce a sociálních věcí a zemědělství a primátorka hlavního města Prahy. Rada se letos sešla poprvé, celkově šlo o 15. jednání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist