https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemci-se-mohli-podivat-do-jinak-nepristupne-amaterske-jeskyne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemci se mohli podívat do jinak nepřístupné Amatérské jeskyně

19.10.2024 19:23 | BLANSKO (ČTK)
Amatérská jeskyně
Amatérská jeskyně
Foto | xkomczax / Wikimedia Commons
Zájemci se dnes mohli podívat do jinak veřejnosti nepřístupné Amatérské jeskyně v Moravském krasu. Otevřená je k příležitosti 55. výročí jejího objevení, denně se do ní může dostat až 150 lidí, řekl ČTK zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma. Jeskyně byla otevřená i minulý víkend, bude i v neděli a příští víkend.
 
Zájemci se mohou projít takzvanou Ministerskou trasou. Jde o úsek, který si v minulosti prohlédlo několik ministrů, proto tento název. K vidění je bohatá krápníková výzdoba, mohutné krápníkové kupy či stalagnátové sloupy. "Nejvyšší prostorou, do které se návštěvníci podívají, je Absolonův dóm, kde je i zábradlí a schody, které tam zůstaly z doby totality, kdy tam jezdily děti z léčebny v Ostrově u Macochy na léčbu horních cest dýchacích. V tom dómu je také velice pěkná krápníková výzdoba," popsal Tůma.

Trasa ale jinak není vybetonovaná, chodí se po pěšině vyšlapané speleology. Jde se asi 500 metrů tam a zase zpátky. "Přelézají se i nějaké balvany, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Po zářijové povodni tam jsou ale nějaká jezírka, která pravidelně odčerpáváme. Doporučujeme holiny. Dá se to ale zvládnout i v pohorkách," řekl Tůma.

Pro návštěvu jeskyně se vyžaduje vyplnění rezervace. Denně je 15 vstupů po deseti lidech. "I když je rezervační kalendář plný, někteří lidé volají a z nejrůznějších důvodů se odhlašují, vyplatí se jej proto sledovat průběžně, jestli se něco neuvolní," doplnil Tůma.

V Moravském krasu je přes 1100 jeskyní, běžně otevřených je jich pět. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kam v posledních letech zavítá kolem 200.000 lidí ročně. Kromě pěti přístupných jeskyní v krasu mohou lidé po dohodě navštívit i několik dalších neupravených jeskyní.

Amatérská jeskyně bývá otevřená jen při výjimečných příležitostech, například při výročí jejího objevu nebo při výročí vzniku chráněné krajinné oblasti. Jde o nejdelší jeskyní České republiky, kdy celková délka propojeného systému je větší než 40 kilometrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist