https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemci-si-budou-moci-prohlednout-nepristupny-velkolom-certovy-schody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemci si budou moci prohlédnout nepřístupný velkolom Čertovy schody

3.9.2023 13:24 | KONĚPRUSY (ČTK)
Foto | Janmanak / Wikimeda Commons
Zájemci o geologii si 16. září budou moci prohlédnout jinak nepřístupný velkolom Čertovy schody u Koněprus na Berounsku. Čeká je výklad o historii, těžbě, geologii a zpracování vápence, připraveny budou i ukázky těžební a dopravní techniky používané v lomech. Součástí akce Evropské minerální dny bude také komentovaná prohlídka geologicky zaměřených expozic berounského Muzea Českého krasu, informoval ČTK Vlastimil Kerl z muzea.
 

Prohlídku lomu obohatí prezentace správy Chráněné krajinné oblasti Český kras, při níž se účastníci dozvědí informace o ochraně přírody v této oblasti. Část programu je plánována také v berounském muzeu. "Zde bude připravena komentovaná prohlídka geologicko-paleontologické expozice a Geoparku Barrandien na téma Pradávný příběh ukrytý v kamenech," uvedl geolog a muzejní edukátor Pavel Bokr. Účastníci budou moci navštívit i výstavu Český kras a jeho lidé a zpřístupněny budou stálé expozice a vyhlídka na město z ochozu Plzeňské brány.

Velkolom Čertovy schody patří k největším v republice. Vápenec se tam těží etážově, vznikla tak jednotlivá patra připomínající schody. Evropské minerální dny se konají po celé Evropě každé dva roky. Přibližují veřejnosti svět hornin a jejich těžby. Cílem je zvýšit povědomí o významu hornin pro ekonomiku i každodenní život a ukázat inovace v těžbě a v ochraně životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist