https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemcum-se-otevrou-i-jeskyne-lidi-na-prohlidce-ale-bude-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemcům se otevírají i jeskyně. Lidí na prohlídce ale bude méně

3.12.2020 00:21 | BRNO (ČTK)
Zpřístupněných jeskyní pod Správou jeskyní je v České republice 14, část z nich je ale běžně od listopadu uzavřená nebo je jejich otevírací doba omezená kvůli zimujícím netopýrům. Podle běžné otevírací doby v prosinci se tak od čtvrtka otevřou Punkevní, Sloupsko-Šošůvské, Výpustek a Bozkovské dolomitové jeskyně.
Zpřístupněných jeskyní pod Správou jeskyní je v České republice 14, část z nich je ale běžně od listopadu uzavřená nebo je jejich otevírací doba omezená kvůli zimujícím netopýrům. Podle běžné otevírací doby v prosinci se tak od čtvrtka otevřou Punkevní, Sloupsko-Šošůvské, Výpustek a Bozkovské dolomitové jeskyně.
Foto | Prazak / Wikimedia Commons
Turistům se od čtvrtka po zmírnění vládních opatření proti šíření koronaviru otevřou i jinak běžně zpřístupněné jeskyně, a to podle otevírací doby. Omezený ale bude počet lidí ve skupině, uvedl Pavel Gejdoš ze Správy jeskyní ČR. Jeskyně se pro návštěvníky uzavřely od 12. října.
 

Zpřístupněných jeskyní pod Správou jeskyní je v České republice 14, část z nich je ale běžně od listopadu uzavřená nebo je jejich otevírací doba omezená kvůli zimujícím netopýrům. Podle běžné otevírací doby v prosinci se tak od čtvrtka otevřou Punkevní, Sloupsko-Šošůvské, Výpustek a Bozkovské dolomitové jeskyně. "Otevře i informační centrum Správy jeskyní ČR ve Skalním mlýně v Moravském krasu," doplnil Gejdoš.

Do 15. prosince pak mimořádně otevřou i Mladečské jeskyně, prohlídky budou ve všední dny bez nutnosti rezervace, a také Zbrašovské aragonitové jeskyně, a to ve všední dny po předchozí rezervaci. Ostatní jeskyně otevřou až podle své běžné otevírací doby.

"Turistický provoz ve všech otevřených jeskyních bude omezen dle nařízení vlády - maximálně devět lidí v prohlídce plus průvodce, nošení ochrany dýchacích cest, použití dezinfekce na ruce před prohlídkou a dostatečné rozestupy," uvedl Gejdoš.

Loni do 14 jeskyní v Česku zavítalo přes 761.000 návštěvníků. Rekordmanem byly tradičně Punkevní jeskyně s vodní plavbou po ponorné řece Punkvě, které si prohlédlo 212.000 lidí. Na pomyslné stříbrné pozici byly Koněpruské jeskyně u Berouna s dochovanou penězokazeckou dílnou, kam přišlo loni takřka 88.000 návštěvníků. Následovaly Bozkovské dolomitové jeskyně na Semilsku, které navštívilo 68.000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist