https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakaz-masokostni-moucky-je-pry-jen-politicky-krok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákaz masokostní moučky je prý jen politický krok

6.12.2000 12:04 | PRAHA (EkoList)
Pondělní rozhodnutí Rady ministrů zemědělství Evropské unie (EU) zakázat výrobu i dovoz masokostní moučky do všech zemí EU je podle českých veterinářů pouze politickým krokem. "Politické rozhodnutí zvítězilo nad odbornými názory," říká se v prohlášení Státní veterinární správy ČR (SVS), které EkoListu dnes poskytl mluvčí SVS Josef Duben.
 

Rada ministrů zemědělství EU zakázala v pondělí 4. prosince výrobu i dovoz masokostní moučky do zemí Patnáctky a zároveň i krmit masokostní moučkou jakákoli zvířata. Výjimka platí jenom pro rybí moučku, která se pouze nesmí podávat jako krmivo savcům. Česká veterinární správa však podobný krok nechystá. "Nikdo zatím seriózně nezpochybnil, že by psi, kočky, prasata či drůbež byli jakýmkoli způsobem náchylní k BSE (bovinní spongiformní encefalopatii, tzv. nemoci šílených krav)," říká Josef Duben. V ČR se navíc už od roku 1962 masokostní moučka upravuje způsobem, který podle odborníků zamezuje vzniku BSE. Vyrábí se totiž za teploty 133 stupňů Celsia, pod tlakem 3 bary po dobu 20 minut. Za těchto okolností se likviduje bílkovina prion, která BSE způsobuje. Podobný způsob výroby masokostní moučky zavedla EU až po první vlně "nemoci šílených krav" v roce 1995 spolu se zákazem zkrmování masokostní moučky přežvýkavcům. V ČR přitom hovězí dobytek nesmí masokostní moučku oficiálně dostávat už od roku 1991.

V současné době tedy v ČR nadále platí, že se masokostní moučky mohou přidávat do krmných směsí pro psy a kočky, pro drůbež a pro prasata.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist