https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakazany-prostor-nad-jadernou-elektrarnou-nebyl-narusen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zakázaný prostor nad jadernou elektrárnou nebyl narušen

2.10.2001 08:59 | DUKOVANY (ČIA)
K narušení bezletové zóny Jaderné elektrárny Dukovany nedošlo. ČIA to řekl tiskový mluvčí elektrárny Petr Spilka v reakci na nepřesné zprávy, které se objevily v některých sdělovacích prostředcích. Podle nich mělo o víkendu dojít k narušení zakázaného letového prostoru LKP9 nad elektrárnou. "LKP9 je vzdušný válec o poloměru 2 km a výšce 1,6 km a řízení letového provozu a velitelství vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou elektrárnu vždy informují o jeho případných narušeních. K něčemu takovému však nedošlo ani 28., ani 29., ani 30. září," řekl Spilka.
 

Přesto ve dvou případech musely k elektrárně vzlétnout stíhací letouny z vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou. "Pohyb ve vzdušném prostoru v okolí Jaderné elektrárny Dukovany, i jinde, je řízen předpisy, které mají daleko širší pásmo kontroly a podmíněného přístupu než je dukovanský bezletový zakázaný prostor. Tento širší monitorovaný prostor ve tvaru pentagonu byl z 27. září na 28. září rozšířen na 12 námořních mil, což je přibližně 22 kilometrů," vysvětlil Spilka. Jak dále uvedl, letadla, která hodlají vstoupit do tohoto pentagonálního prostoru, si ke vstupu musí vyžádat svolení orgánů řízení letů. K tomuto vyžádání ve dvou publikovaných případech nedošlo. "K uvedeným případům proto vzlétly stíhačky, navázaly s provinilými letadly komunikaci a vyvedly je z pentagonu. O startu stíhaček byla Jaderná elektrárna Dukovany včas informována. K narušení zakázaného letového prostoru LKP9 nad Jadernou elektrárnou Dukovany však v žádném případě nedošlo," uzavřel Spilka.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist