Zákazníci se stále bojí kupovat hovězí maso
Svůj verdikt opírá o vyšetření bezmála sedmi tisíc vzorků, které všechny byly negativní. Čtyři tisíce z nich přitom pocházely ze zvířat starších 24 měsíců (BSE může být nebezpečná až u kusů starších 30 měsíců). Dále připomíná, že se u nás již od roku 1991 nesmí přikrmovat masokostní moučkou, ale v praxi se nepoužívala ani před tímto rokem.
Přestože některé masokombináty a farmáři nechávají jatečná zvířata na BSE testovat, zákazník v řeznictvích se většinou nedozví, zda maso pochází z vyšetřeného nebo z nevyšetřeného kusu.
Proto SVS ČR doporučuje prokazatelně oddělovat maso z býků z výkrmu, kteří jsou z důvodu kvalitnější chuti masa poráženi zpravidla ve 22 měsících. Toto maso se považuje za bezpečné. Pokud bude v obchodech řádně označeno, lze podle ředitele SVS ČR Josefa Holejšovského očekávat i zásadní zvýšení prodeje hovězího masa.
reklama