https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakaznici-se-stale-boji-kupovat-hovezi-maso
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákazníci se stále bojí kupovat hovězí maso

25.4.2001 13:52 | PRAHA (ČIA)
Riziko výskytu nebezpečné BSE (bovinní spongiformní encefalopatie) je u nás minimální. Ve své dnešní zprávě to uvádí tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

Svůj verdikt opírá o vyšetření bezmála sedmi tisíc vzorků, které všechny byly negativní. Čtyři tisíce z nich přitom pocházely ze zvířat starších 24 měsíců (BSE může být nebezpečná až u kusů starších 30 měsíců). Dále připomíná, že se u nás již od roku 1991 nesmí přikrmovat masokostní moučkou, ale v praxi se nepoužívala ani před tímto rokem.

Přestože některé masokombináty a farmáři nechávají jatečná zvířata na BSE testovat, zákazník v řeznictvích se většinou nedozví, zda maso pochází z vyšetřeného nebo z nevyšetřeného kusu.

Proto SVS ČR doporučuje prokazatelně oddělovat maso z býků z výkrmu, kteří jsou z důvodu kvalitnější chuti masa poráženi zpravidla ve 22 měsících. Toto maso se považuje za bezpečné. Pokud bude v obchodech řádně označeno, lze podle ředitele SVS ČR Josefa Holejšovského očekávat i zásadní zvýšení prodeje hovězího masa.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist