https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakerna-houba-likviduje-lesy-v-orlickych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákeřná houba likviduje lesy v Orlických horách

8.9.2000 15:05 | RYCHNOV NAD KNĚŽNOU (ČIA)
Původcem rozsáhlého poničení lesů v Orlických horách je houba Ascocalyx abietina. Uvedl to pracovník Výzkumného ústavu lesního hospodářství Jíloviště František Šach s tím, že přemnožení houby lze přirovnávat ke kůrovci na Šumavě.
 

Ascocalyx abietina je považována za sekundárního škůdce, vlivem různých průmyslových imisí a dalších podmínek se z houby stal škůdce primární. "Houba začala fruktifikovat, začala se množit sporami. Obrana proti tomuto škůdci je prakticky nemožná," uvedl správce kolowratského majetku Jindřich Husák.

Zatímco v roce 1996 byly zasaženy desítky hektarů lesních porostů Orlických hor, letos to je téměř 1500 hektarů. Jedná se o poškození převážně sedmi- až patnáctiletých jehličnatých dřevin, které byly vysazeny na holinách po těžbě míst, zasažených v 80. letech průmyslovými exhalacemi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist