https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakon-o-obnovitelnych-zdrojich-je-platny-i-bez-podpisu-prezidenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákon o obnovitelných zdrojích je platný i bez podpisu prezidenta

28.4.2005 10:25 | PRAHA (ČIA)
Chybějící podpis prezidenta Václava Klause nezabrání tomu, aby zákon o podpoře obnovitelných zdrojů vstoupil v platnost. Stane se tak ode dne, kdy vyjde ve sbírce zákonů. "Zákon je platný. Prezident chtěl pouze dát najevo svůj postoj k ekologii," řekla ČIA tisková mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Karolína Šůlová. O Klausově rozhodnutí zákon nepodepsat, ale zároveň jej nevetovat, včera informoval prezidentům mluvčí Jiří Hájek.
 

Zákon vítají ekologické organizace Hnutí Duha a Sdružení Calla. "Je to bezesporu jeden ze dvou nejdůležitějších ekologických zákonů v tomto volebním období. Očekává se, že do konce desetiletí v české ekonomice vyvolá investice ve výši asi 50 miliard korun. Přitom nebude mít významnější dopady na cenu elektřiny. Tím, že normu nepodepsal, se prezident vzdal příležitosti podpořit pravděpodobně nejlepší zákon na podporu čisté energie ze všech nových členských zemí Evropské unie," uvedl Petr Holub z Hnutí Duha.

Podle Klause jde zákon mnohem dále za požadavky evropské směrnice, kterou má implementovat. Navíc podle jeho názoru sama směrnice obsahuje klauzuli, která České republice dovoluje, aby ji, s ohledem na své přírodní podmínky, nerespektovala. Tvůrci zákona prý zcela ignorují cenový mechanismus, který je podle Klause tím nejlepším nástrojem k hospodárnosti a k šetření zdrojů.

Zákon nezahrnuje podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů a zavádí limit podpory větrných elektráren ve výši 20 MW výkonu na jeden kilometr čtvereční. Oproti původnímu vládnímu návrhu nový zákon neomezuje podporu pouze na vodní elektrárny o výkonu do 10 MW.

Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů k výrobě elektřiny schválila vláda v listopadu 2003. Po dlouhém projednávání zákon schválila letos 23. února Poslanecká sněmovna a 31. března i Senát.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist