https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamer-stavby-autokempu-na-veselskych-jezerech-vyvolal-kritiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záměr stavby autokempu na Veselských jezerech vyvolal kritiku

10.2.2001 10:40 | VESELÍ NAD LUŽNICÍ (ČIA)
Zájem holandského investora o vybudování autokempu v oblasti štěrkopískových jezer v sousedství Veselí nad Lužnicí na Táborsku vzbudil nesouhlas části veřejnosti včetně ekologických organizací. Změnu územního plánu ale musí ještě odsouhlasit městští zastupitelé.
 

"Otevřená krajina Veselských jezer se po ukončení těžby stala přirozeným útočištěm chráněných a ohrožených druhů flóry a fauny a je součástí Chráněné krajinné oblasti a biosferické rezervace Třeboňsko. Přírodní hodnoty tohoto území musí být zachovány pro další generace," uvedli Vladimír Molek ze sdružení Calla a Martin Skalský z Dětí Země. Této představě ale odporuje zájem firmy Wilzing, která zde plánuje vybudovat rozsáhlý autokemp převážně pro zahraniční klientelu. "S tímto záměrem nesouhlasí veřejnost, která prostřednictvím petičního výboru prosazuje už od roku 1998 využití jezer k rekreaci místních občanů," uvedl za petiční výbor Miroslav Kohela. "Protože radnice dosud hlasu veřejnosti příliš nenaslouchala, předali jsme radnici protestní petici s 2 136 podpisy adresovanou městskému zastupitelstvu," dodal. Podle vyjádření Kohely se Petiční výbor věnoval problematice minulý týden. Petice obsahuje mimo jiné zhruba 200 podpisů dětí pod 15 let, dále asi 800 podpisů patří občanům Veselí. "Pozval jsem veřejnost na jednání, kterého se zúčastnila přibližně stovka občanů. Jejich připomínky jsme zaznamenali," řekl starosta Veselí nad Lužnicí Petr Hynek s tím, že připomínky, stejně jako podmínky stanovené správou chráněné krajinné oblasti, budou projektantem zapracovány do zadání.

Nad případným budováním autokempu se ovšem objevil nový velký otazník způsobený výstavbou IV. železničního koridoru. "Nová trať má být posunuta směrem k jezeru zhruba o 250 metrů, což pro investora rozhodně není nic příjemného. V tuto chvíli proto nevíme, jestli jeho zájem bude ještě trvat," komentoval nový aspekt Hynek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist