https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamer-vystavby-mostu-pres-lipno-se-blizi-realite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záměr výstavby mostu přes Lipno se blíží realitě

13.9.2001 11:35 | ČESKÝ KRUMLOV (ČIA)
Snahy starostů ze Sdružení Polipenských obcí o vybudování mostu spojujícího poblíž Horní Plané urbanizovaný levý břeh Lipenské přehrady s pravým a otevřít nový hraniční přechod s Horním Rakouskem ve Zvonkové se o další krůček přiblížila realizaci. Vývoj v situaci potvrdil přednosta Okresního úřadu Český Krumlov František Mikeš.
 

"Po několikaletém hledání kompromisů nám již Národní park a Chráněná krajinná oblast Šumava zmíněný záměr odsouhlasily, i když s podmínkou, že na Smrčině se lyžařský areál, jak jsme původně plánovali, nevybuduje. Neměli bychom však o něj přijít, nabízí se nová alternativa pro zimní sporty, a tou je Hraničník," dodal k tomu vedoucí referátu územního rozvoje českokrumlovského okresního úřadu Jaroslav Prokopius.

"Ochránci přírody se myslím nemusí bát devastace chráněných zón. Z uvedeného záměru jasně vystupují naše snahy odvést motoristy z levého břehu Lipna a vyhlásit ho za zónu bez automobilového provozu. Na pravém břehu by se pak měl pěstovat tzv. měkký turismus, který je charakterizován zejména cykloturistikou," upřesnil Mikeš.

Zadavatelé předpokládají, že by výstavba mostu měla být financována ve výši okolo 227,5 milionu korun, přičemž česká strana by se na výstavbě měla podílet minimálně 70 miliony korun. "Nyní musíme počkat na stanovisko Ministerstva dopravy, zda bude moci český podíl na tomto projektu pokrýt. Bude-li rozhodnutí kladné, do 31. října tohoto roku musí investor předložit první orientační projekty," uzavřel informaci Prokopius.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist