https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamestnanci-jadernych-elektraren-chteji-stavkovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zaměstnanci jaderných elektráren chtějí stávkovat

11.1.2004 10:11 | PRAHA (ČIA)
Zaměstnanci jaderných elektráren Temelín a Dukovany zřejmě vstoupí 20. ledna do stávky. S vedením společnosti ČEZ, které tyto elektrárny patří, se totiž nedohodli na znění kolektivní smlouvy na letošní rok a požadují minimálně osmi procentní nárůst svých platů. Vedení ČEZ jim nabízí pouze 3,5 procenta. Informovala o tom Česká televize. Podle ČT padlo definitivní rozhodnutí o stávce na sobotním jednání odborářů.
 

Vyhlášení stávky podpořila většina odborářů z temelínské elektrárny a to i přesto, že zákon možnost stávky v jaderné elektrárně výrazně omezuje. "Zaměstnanci si to přejí, podpořili nás ve vyhlášení stávky," řekl předseda temelínských odborů František Haman.

Podle mluvčího temelínské elektrárny Milana Nebesáře je rozhodnutí odborářů v tuto chvíli neadekvátní situaci. "Obzvláště když v pátek zástupci odborářů předložili zaměstnavateli zcela nové požadavky," upozornil Nebesář.

S vyhlášením stávky ve třetím lednovém týdnu počítají také odboráři z Dukovan. Už dnes je prý podle předsedy tamních odborů Jiřího Jedličky zřejmé, že i zde podpoří stávku nadpoloviční většina zaměstnanců. "Dukovanští zaměstnanci se určitě připojí," tvrdí Jedlička.

Zatím není jasné, zda se k vyhlášení stávky připojí i zaměstnanci dalších elektráren společnosti ČEZ. Jako formu bude stávka v jaderných elektrárnách mít, dnes ještě odboráři neupřesnili. Trvají ale na tom, že nebude v rozporu se zákonem.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist