https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamestnanci-versailles-maji-strihani-zdarma-vlasy-se-recykluji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zaměstnanci Versailles mají stříhání zdarma, vlasy se recyklují

12.10.2020 11:22 | PAŘÍŽ (ČTK)
Vlasy jsou využitelné díky bílkovině keratin, která dobře vstřebává oleje, mohou se využít v zemědělství či medicíně.
Vlasy jsou využitelné díky bílkovině keratin, která dobře vstřebává oleje, mohou se využít v zemědělství či medicíně.
Foto | mostafa meraji / unsplash.com
Zaměstnanci paláce ve Versailles nedaleko Paříže se mohou nechat každý měsíc zdarma ostříhat. Ustřižené lokny využije firma, která se specializuje na recyklaci vlasů, píše agentura Reuters.
 

Podle Clementa Baldelloua, zakladatele společnosti Capillum, která shromažďuje vlasy z více než 200 kadeřnictví po celé Francii, jsou vlasy využitelné díky bílkovině keratin, která dobře vstřebává oleje. Vlasy se pak mohou využít v zemědělství či medicíně.

"Vlasy jsou od přírody absorbenty a olejů vstřebají až osminásobek své váhy," říká Baldellou, podle kterého si na sestřih každý den zajde přes milion Francouzů. Vzniká tím hodnotný zdroj, který však nic nestojí a který lze jednoduše recyklovat a využít.

"(Ročně) to představuje 4000 tun vyprodukovaného odpadu. To je obrovský objem, který běžně končí v koši, a proto jsme se rozhodli odpadovému sektoru od vlasů ulehčit," dodává Baldellou.

Provizorní kadeřnictví v paláci, se kterým je spojován hlavně francouzský král Ludvík XIV., zdobí cedule "jeden kilogram vlasů = 200 litrů ušetřené vody. Zaměstnankyně Versailles Isabelle Lafontová si službu tak blízko zaměstnání pochvaluje. "Je to dobrý nápad, protože s naší prací není vždy čas zajít si ke kadeřnici," říká.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist