Zaměstnavatelé musejí pracovníkům poskytnout vhodné tekutiny
"Při dlouhodobém pobytu pracovníků v prostředí s teplotami přesahujícími 30 stupňů Celsia, dochází ke zvýšené tepelné zátěži, doprovázené zvýšenými ztrátami tělních tekutin potem a dýcháním o více než jeden litr za směnu. V takových případech je povinností zaměstnavatele hradit z vlastních nákladů minimálně 70 procent skutečných ztrát tělních tekutin," řekla ČIA vedoucí odboru hygieny práce a pracovního lékařství Okresní hygienické stanice Kladno Šárka Kopová.
Optimální je podle odborníků přísun vhodných nápojů v množství 0,7 až jeden litr na osobu a směnu. "Ochranné nápoje musí být zdravotně nezávadné, musí mít vhodnou teplotu a nesmí obsahovat více než 6,5 hmotnostních procent cukru. Množství alkoholu v nich nesmí překročit jedno hmotnostní procento, přičemž nápoje pro mladistvé alkohol obsahovat nesmí," uvedla Kopová.
Náhradní opatření na poskytování ochranných nápojů pracovníků je podle OHS Kladno podmíněno současným využitím všech dostupných prostředků ke zlepšení mikroklimatických podmínek včetně možného posunu či zkrácení pracovní doby nebo vložení dalších odpočinkových přestávek.
reklama