https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaplavy-zpusobily-na-majetku-lesu-cr-skody-nejmene-za-200-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záplavy způsobily na majetku Lesů ČR škody nejméně za 200 milionů korun

18.9.2024 11:14 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zdroj | Lesy ČR
Víkendové záplavy a silné deště s větrem způsobily státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních odhadů škody na majetku za více než 200 milionů korun. Zejména jde o škody na lesních cestách. V lesích spravovaných podnikem je po povodni poškozeno nejméně 260 000 metrů krychlových dřeva, což představuje přes tři procenta ročních těžeb. ČTK to řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v ČR.
 
"Nejvíce velká voda poškodila lesy a majetek podniku v Moravskoslezském kraji v oblasti Jeseníků a Beskyd," uvedla Jouklová. Kromě lesních cest podnik eviduje škody i na provozních budovách v záplavami zasažených oblastech. Voda zatopila například objekty LČR v Rudě nad Moravou na Šumpersku nebo ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku.

Mluvčí upozornila, že nynější odhady škod jsou velmi orientační a v dalších dnech a týdnech je bude podnik zpřesňovat. "Na řadu povodní zasažených míst se nedá dostat, takže tam zatím ani nemůžeme škody zjistit," řekla.

Lesníci lidem stále nedoporučují vstup do lesů, protože hrozí vyvrácení stromů z podmáčené půdy. "Stromy padají i při bezvětří," uvedla Jouklová. Například na Břeclavsku a Mikulovsku na jižní Moravě již úřady vstup do lesů zakázaly. Přerovský magistrát zakázal vstup do lesního komplexu národní přírodní rezervace Žebračka.

Lesy ČR loni vykázaly čistý zisk 3,84 miliardy korun a tržby 14 miliard korun. Loni podnik s koncem kůrovcové kalamity snížil těžbu dřeva o 15 procent na 7,8 milionu metrů krychlových.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist