https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zarijovy-vitr-vyvratil-odhadem-do-100-stromu-ve-sprave-brnenske-verejne-zelene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zářijový vítr vyvrátil odhadem do 100 stromů ve správě brněnské Veřejné zeleně

21.10.2024 23:38 | BRNO (ČTK)
Následkem silného deště a větru v polovině září se v Brně vyvrátilo několik desítek starších stromů. Další museli pracovníci Veřejné zeleně města Brna (VZMB) kvůli nestabilitě pokácet. Některé hned, u jiných poškození zpozorovali až po dvou třech týdnech. Celkově odhadují, že jich bylo do 100 v místech, která mají na starost. Narovnali také zhruba 100 stromů z mladší výsadby. Největší škodu způsobilo počasí ve Wilsonově lese, shodli se oslovení zaměstnanci VZMB na dotaz ČTK.
 
Vývraty stromů se týkaly všech parků spravovaných městskou firmou. Nejhorší byla situace ve Wilsonově lese, kde jich byly desítky. "Roli hrálo mnoho faktorů. Stromy byly přímo vystaveny severozápadnímu větru a kvůli skalnatému podloží neměly na svahu dobré ukotvení," uvedla správkyně parku Alexandra Koutná.

V parku Špilberk vítr vyvrátil čtyři velké stromy a další poškodil. "Jednalo se o dospělé stromy, které měly většinou problém s nedostatečnou stabilitou z důvodu mělkých kořenů, malého kořenového systému či hnilobě v kořenech," uvedl Tomáš Trnka, který má park Špilberk na starost. Mezi vyvrácenými byly nejčastěji jasany, javory, jírovce a lípy. Podle Trnky je to ale dáno jejich celkovým zastoupením. U některých stromů se poškození projevilo až po několika týdnech, když začaly hnít a částečně odumírat.

Ve stromořadích počasí nenávratně poškodilo spíše jen jednotlivé stromy či keře. "Museli jsme narovnávat tři ibišky, jinak jsme žádné škody nezaznamenali," uvedla Zdeňka Fendrichová, správkyně několika stromořadí na severu Brna. Koutná odhadla, že mladších stromů či keřů, které musela VZMB narovnat, bylo po Brně zhruba 100.

Veřejná zeleň nejrizikovější místa zkontrolovala a varovné cedule už v brněnských parcích nejsou. "S nějakým rizikem je při takových změnách počasí ale potřeba počítat vždy," dodal Trnka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist