https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zasedani-mmf-a-svetove-banky-bude-mit-svuj-kontrasummit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zasedání MMF a Světové banky bude mít svůj Kontrasummit

13.9.2000 14:30 | PRAHA (EkoList)
Ve dnech 22.-24. září proběhne v Praze alternativní konference k zasedání MMF a Světové banky nazvaná Kontrasummit 2000. Pořadatel Kontrasummitu Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG) o tom informoval za velkého zájmu zahraničních novinářů ve středu 13. září ve svém novém mediálním centru v Pařížské ulici. Mluvčí INPEGu zároveň upozornili na tzv. akční kemp, který by se měl konat od zítřka 14. září do 18. září na blíže neurčeném místě asi 30 km od Prahy a kde se sejde okolo 250 aktivistů, aby se zde prakticky připravovali (výroba loutek, příprava pouličních divadel, zdravotnická průprava, základy slaňování a horolezectví) na protestní akce proti MMF a SB.
 

Třídenní mezinárodní Kontrasummit si klade za cíl seznámit veřejnost s dopady politiky MMF a Světové banky, ukázat na životní podmínky obyčejných lidí a na životní prostředí. "Lidé zde zatím neměli možnost se dozvědět o objektivních dopadech politiky MMF a Světové banky. Kontrasummit bude mít za úkol ukázat, jak jsou tyto instituce nedemokratické, zhoršují životní podmínky obyčejných lidí a ničí planetu, to vše v zájmu zvyšování zisků nadnárodních korporací. Zatímco v Kongresovém centru se bude mluvit o dalším zvyšování zisků, na Kontrasummitu zazní kritika lidí zastupujících postižené politikou MMF a Světové banky", říká jeden z organizátorů Kontrasummitu David Lorenc. Vedle toho se summit bude snažit ukázat odpůrce v jiném světle než jak jsou prezentováni policií, vládou a některými médii. "Chceme vyvrátit uměle vytvořený obraz o odpůrcích jakožto výtržnících," uvedl mluvčí INPEGu Viktor Piorecký.

Se svými příspěvky zde vystoupí řada vědců, ekologů, ekonomů, filosofů, sociologů a odborářských aktivistů z celého světa. Podpořit ho přijede i řada známých osobností jako např. sociolog Walden Bello, ruský politolog a politický aktivista Phd. Boris Kagarlitsky, profesorka Hofstrovy univerzity v USA filosofka Silvia Federici, belgický politolog a prezident Komise pro anulaci dluhu zemí třetího světa Phd. Eric Toussaint, britský profesor politologie na University of York prof. Alex Callinicos, egyptský ekonom prof. Samin Amir, český sociolog Jan Keller, novinářka Naomi Klein, za odboráře pak vystoupí David Bleakney a Jeff Engels.

Nejrozsáhlejším tématem bude ekonomická globalizace. Další bloky budou o odborech a hnutích pracujících, o ekologickém dluhu, o hnutích bojujících proti globalizaci (Peoples Global Action ) či o kampaních těchto hnutí. Kontrasummit bude provázen Festivalem umění a odporu a zakončen bude velkou párty na Letné.

Místa konání Kontrasummitu jsou kino Aero, Biskupcova 31, Praha 3, Kulturní dům Domovina, Na Maninách 32, Praha 7 a Obvodní kulturní dům Vltavská v Praze 7, Bubenská 1. Na všechny přednášky je vstup volný, většina bude pomocí sluchátek překládána do českého jazyka.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist