https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastavte-oteplovani-hlasa-rekordni-pohled-pod-ledovcem-v-alpach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastavte oteplování, hlásá rekordní pohled pod ledovcem v Alpách

16.11.2018 19:01 | PRAHA (ČTK)
U paty největšího alpského ledovce Aletschgletscher v pátek vznikla obří pohlednice, jejíž tvůrci chtějí poukázat na velmi rychlé odtávaní této ledové masy a na oteplování klimatu obecně. Pohlednice sestavená ze 125.000 lístků obsahujících výzvy k ochraně klimatu vznikla u paty ledovce, v sedle Jungfraujoch v Bernských Alpách. Agentura Reuters napsala s odkazem na vědce, že Aletschgletscher ročně odtává po 12 metrech.
 

Organizátoři akce tvrdí, že byla vytvořena pohlednice rekordních rozměrů, a ochránci životního prostředí doufají, že to pomůže přesvědčit další mladé lidi připojit se ke snaze dostát úmluvám o udržení zvyšování teploty na přijatelné úrovni.

Surovinou obřího pohledu byly poštovní pohlednice zaslané z celého světa. Na sněhu, ve výšce 3400 metrů nad mořem, z nich vznikl koberec vzkazů s mottem: Zastavte globální oteplování. Na ploše je vidět také heslo My jsme budoucnost, dejte nám šanci, a rovněž #1,5 stupňů Celsia, což je odkaz na říjnovou zprávu OSN. Podle ní se vědci shodují, že cíl udržet oteplování na hranici 1,5 stupně Celsia bude vyžadovat rychlé a dalekosáhlé změny ve způsobu využívání energií.

Glaciologové z univerzity v Curychu se domnívají, že Aletschgletscher, který je viditelný z vesmíru, by mohl do roku 2100 zcela roztát. Ještě sice měří 23 kilometrů, avšak od roku 1870 ustoupil o tři kilometry a rychlost odtávání se zvyšuje.

Ledovec odhaluje stále nové úseky půdy pod sebou, což v roce 2012 umožnilo najít těla tří horolezců pohřešovaných 90 let.

Současný stav je pravým opakem situace zachycené švýcarskými historiky v roce 1678. Tehdy se obyvatelé údolí pod ledovcem modlili ve Vatikánu, aby se ledovec přestal rozšiřovat, protože se jím cítili být ohroženi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist