https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupci-cr-a-polska-jednaji-v-praze-o-problematice-dolu-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zástupci ČR a Polska jednají v Praze o problematice dolu Turów

24.9.2021 12:46 | PRAHA (ČTK)
Podle Babiše nejde v případě Turowa o politickou, ale odbornou záležitost, což zopakoval i dnes.
Podle Babiše nejde v případě Turowa o politickou, ale odbornou záležitost, což zopakoval i dnes.
Zástupci Česka a Polska dnes jednají o situaci kolem hnědouhelného dolu Turów. ČTK to sdělil mluvčí polského ministerstva klimatu a životního prostředí Aleksander Brzózka. Polští vyjednávači podle polského tisku zvažovali zrušení dnešní cesty do Prahy. Premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že jde o odbornou, nikoli politickou záležitost. Polská strana měla podle něj dostatek času na to, aby problém sama řešila. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) věří, že jednání pomůže zklidnit situaci. ČTK řekl, že se podle něj událost dostala do stavu, kdy může poškodit vztahy mezi oběma národy.
 

Podle Česka důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 mil. Kč) za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v dole Turów.

Unijní soud už v květnu vydal na základě české žaloby předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v dole. Polská vláda reagovala oznámením, že důl zavřít nehodlá, a stejné stanovisko zaujal také generální ředitel společnosti PGE, vlastníka dolu. Náhlé zastavení těžby by podle Polska ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Soud následně vyměřil Polsku zmíněnou pokutu.

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki poté obvinil Česko, že se v řešení sporu chová "absolutně bez dobré vůle". Premiér kvůli tomu zrušil i plánovanou čtvrteční cestu na demografický summit v Budapešti, kterého se ve čtvrtek zúčastnil také český ministerský předseda Andrej Babiš (ANO). Novinářům řekl, že se mu nechce věřit, že by Morawiecki nedorazil kvůli Turówu.

"Jsem velmi smutný z toho, jak situace kazí česko-polské vztahy. Není to jen záležitost na úrovni vysoké politiky, která dopadá na visegrádskou čtyřku, ale to jsou i vztahy mezilidské. Jsem přesvědčený, že oba národy se mají rády," uvedl Brabec. Dodal proto, že je v zájmu obou zemí situaci vyřešit. "Ale každý z České republiky pochopí, že hájíme zájmy českých lidí, i když to pro polskou stranu není příjemné. Naším cílem není zabránit těžbě uhlí, ale nechceme si nechat ničit životní prostředí," dodal.

Podle Babiše nejde o politickou, ale odbornou záležitost, což zopakoval i dnes. "V Polsku se zdá, že se to stalo nějakou politickou záležitostí. Mně se nechce věřit, že by pan Morawiecki skutečně dělal ty věci, které komunikují média," uvedl premiér.

Jako předseda vlády o věci nikdy nejednal, činí tak experti, řekl. Česko se na Polsko obracelo už před několika lety, odezva však nebyla žádná, uvedl Babiš. "Polská strana měla dostatek času na to, aby tento problém řešila, bohužel ho nechtěla řešit," poznamenal. Bylo proto nutné záležitost řešit přes Evropskou komisi.

Podle Babiše současný spor ale nemůže narušit vzájemné vztahy v rámci Visegrádské skupiny (V4), kam kromě Polska a Česka patří i Slovensko a Maďarsko. „Z naší strany určitě ne,“ uvedl.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle agentury PAP ve čtvrtek uvedl, že na stole je nabídka pomoci regionu dotčenému těžbou v Turówu v řádu 40-50 milionů eur (1 až 1,25 miliardy korun), o které byl informován rovněž český velvyslanec v Polsku. Ivan Jestřáb byl pozván na ministerstvo zahraničí, kde jej náměstek ministra Szymon Szynkowski vel Sek informoval o návrhu na ukončení sporu, uvedl mluvčí Müller podle serveru Forsal.pl.

České ministerstvo zahraničí na twitteru informovalo, že velvyslanec ve Varšavě nebyl předvolán, pouze diskutoval o záležitostech kolem Turówa na polském ministerstvu zahraničí. Jde podle něj o běžnou diplomatickou praxi. "Jsme i nadále připraveni pokračovat s Polskem v jednáních o řešení tohoto složitého mezinárodního sporu," poznamenala česká diplomacie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist