https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupci-ekologickych-iniciativ-protestovali-proti-lovu-tulenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zástupci ekologických iniciativ protestovali proti lovu tuleňů

7.3.2000 16:00 | PRAHA (EkoList)
Vlídného přijetí na velvyslanectví Norského království se dostalo zástupci osmi ekologických organizací, kteří protestují proti pokračujícímu lovu tuleňů v arktických oblastech Norska. Jan Lorenc z organizace pro práva zvířat Animal SOS byl oficiálně přijat velvyslancem Norského království v ČR panem Lasse Seimem, který z jeho rukou převzal otevřený dopis těchto organizací, které v něm vyzvaly norskou vládu a zvláště norské ministerstvo pro rybolov, k zastavení lovu těchto zvířat.
 

protest

Před norskou ambasádou v Praze dnes protestovali aktivisté Animal SOS proti lovu tuleňů v Norsku. Foto: Jakub Kašpar/EkoList.

Důvodem k protestu je podle Jana Lorence především fakt, že se až dosud každoročně zvyšovaly povolené kvóty pro lov tuleňů. "V roce 1999 bylo v Norsku uloveno 65 000 tuleňů," říká Lorenc. Pro rok 2000 zůstávají kvóty stejné jako v loňském roce. Podle Lorence ale tyto vysoké počty vyvracejí obvyklý argument zastánců lovu, že totiž je součástí tradiční norské kultury. "Tak velké počty již evidentně nepokrývají pouze tyto místní potřeby," říká Jan Lorenc. Vyjádření norského velvyslanectví se nám dnes již nepodařilo získat.

Dnešní protest, k němuž se kromě Animal SOS připojily i další organizace, mj. Nesehnutí, Společnost pro zvířata či Nadace Spisovatelé za práva zvířat, byl součástí mezinárodní protestní akce, kterou na dnešek vyhlásila nizozemská organizace Boont voor Dieren. Podobné protestní happeningy dnes proběhly v dalších 13 evropských zemích a v USA.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist