https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupci-kritiku-se-s-prezidentem-svetove-banky-opet-neshodli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zástupci kritiků se s prezidentem Světové banky opět neshodli

22.9.2000 18:40 | PRAHA (EkoList)
Na tiskové konferenci CEE Bankwatch Network dnes zástupci některých nevládních neziskových organizací mluvili o svých výhradách vůči Světové bance. Tisková konference se konala bezprostředně po jejich setkání s prezidentem SB Jamesem Wolfensohnem.
 

Zástupci nevládních organizací Wolfensohnovi tlumočili svůj již několikrát opakovaný požadavek, aby SB zpřístupnila některé své interní materiály, a to zejména tzv. národní strategie. Ty jsou totiž, jak řekl v rozhovoru pro ČTK Petr Hlobil ze CEE Bankwatch Network, nepochopitelně zpřístupněny jen v některých zemích.

Ricardo Navarro z mezinárodní nevládní organizace Přátelé země (Friends of the Earth International - FOEI) uvedl, že při některých projektech, na kterých se Světová banka podílí dochází k porušování lidských práv. Podle něj se tak stalo při stavbě přehrady v Gautemale a děje se tak i v Kolumbii. Tiskové konference se kromě něj ještě účastnil Alex Wilko z Bretton Woods Institut a Lisa Jordanová z organizace Bank Information Center.

Čím se zabývají některé ze zmíněných nevládních organizací

CEE Bankwatch Network je mezinárodní sítí 16 občanských sdružení z 11 zemí střední a východní Evropy, která monitoruje aktivity mezinárodních finančních institucí v regionu a předkládá alternativy k jejich politikám a projektům v této oblasti. V České republice jsou členy Program energetických úspor a Hnutí Duha. Hlavním cílem CEE Bankwatch Network je informovat veřejnost o aktivitách mezinárodních finačních institucí a jejich dopadech na sociální oblast a životní prostředí a posilovat roli veřejnosti v rozhodovacích procesech na místní, národní i mezinárodní úrovni.

CEE Bankwatch Network působí v Bulharsku, Bělorusku, České republice, Estonsku, Gruzii, Maďarsku, Litvě, Polsku, Rumunsku, Slovensku a na Ukrajině.

Bank Information Center - je nezávislá, nevýdělečná, nevládní organizace, která poskytuje informace a strategickou podporu nevládním organizacím, informuje o projektech, politice a praxi Světové banky, u které usiluje o větší průhlednost, zodpovědnost a občanské účastnictví.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist