https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupitele-libereckeho-kraje-schvalili-dotaci-z-fondu-turow-pro-chrastavu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastupitelé Libereckého kraje schválili dotaci z Fondu Turów pro Chrastavu

27.3.2024 10:27 | LIBEREC (ČTK)
Zastupitelé Libereckého kraje dnes schválili další dotaci z Fondu Turów, peníze jsou určené pro Chrastavu. Město vybuduje 5,65 kilometru dlouhý vodovod do osady Horní Vítkov, kde jsou lidé zásobováni ze studní, 91 domovních přípojek a také dvě požární nádrže. Radnice na projekt žádala 79,6 milionu korun, částka zahrnovala i dvacetiprocentní rezervu na vícepráce, to ale výbor fondu nedoporučil, zastupitelé tak schválili dotaci 67,5 milionu korun.
 

Podle chrastavského starosty Michaela Canova (Starostové pro Liberecký kraj) schválilo zastupitelstvo dotaci ve výši vysoutěžené ceny. "Ta rezerva byla na případné vícepráce, jsme domluveni, že kdyby opravdu nastaly, protože u takových staveb člověk nikdy neví, tak v tom případě bychom tu dotaci dostali dodatečně," řekl ČTK v reakci na rozhodnutí Canov. Práce na stavbě podle něj začnou v dubnu.

Fond Turów vznikl na základě česko-polské dohody o řešení dopadů těžby uhlí v dole Turów u hranic s Českem. Pokračování těžby a plánované rozšíření dolu ohrožují zásobování vodou v příhraničních oblastech. V kompenzacích škod vyplatily proto před dvěma lety České republice Polsko a firma PGE, které důl a sousední elektrárna patří, 45 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy korun). Z toho 35 milionů eur (884 mil.Kč) šlo na transparentní účet Fondu Turów, který spravuje Liberecký kraj. Aktuálně je na něm i s úroky přes 917 milionů korun.

Peníze jsou určené na výstavbu vodovodů, které zajistí pro obyvatele u hranic pitnou vodu. Prvním projektem, který z fondu podporu získal, byla výstavba úpravny vody v liberecké části Machnín, kterou loni v létě zahájila Severočeská vodárenská společnost (SVS). Hotová bude příští rok na podzim. Na projekt za 164,5 milionu korun získala SVS bezmála 56 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí, zbylých 108,5 milionu korun přidal Fond Turów. Navázat by měla ještě stavba přivaděče za dalších 400 milionů korun.

Úpravna a přivaděč mají zajistit vodu pro obyvatele v oblasti Chrastavy a Hrádku nad Nisou, města na ně navážou dostavbou vodovodů. Také Chrastava žádá na výstavbu vodovodu do Horního Vítkova dotaci ze Státního fondu životního prostředí, rozhodnutí ale zatím nemá. Na projekt by mohlo město získat až 42 milionů korun. "Pokud uspěje, dotace z Fondu Turów se o tuto částku zkrátí. Nicméně nechceme otálet s výstavbou, a tak projekt z fondu podpoříme už teď," řekl ČTK krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).

Dotace z Fondu Turów je možné poskytnout jen na konkrétní projekty, které byly součástí smlouvy. O zařazení na seznam teď požádalo město Liberec, které chtělo z fondu peníze na vybudování vodovodu a vodojemu v části Krásná Studánka, kde jsou obyvatelé většinou závislí na studních. Náklady projektu město odhadlo na 70 milionů korun, krajští zastupitelé ale zařazení projektu na seznam zamítli. Podle Židka mají problémy s nedostatkem vody zejména v mělkých studnách v posledních pěti letech obyvatelé na celém území ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist