https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupitele-prazske-ods-nepodpori-schvaleni-klimatickeho-planu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastupitelé pražské ODS nepodpoří schválení klimatického plánu

27.5.2021 14:55 | PRAHA (ČTK)
Jedna z největších výtek ODS míří na plán zavedení mýtného.
Jedna z největších výtek ODS míří na plán zavedení mýtného.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zastupitelé pražské ODS na dnešním jednání nepodpoří schválení vedením města sestaveného klimatického plánu. Vadí jim například plánované zavedení mýta, nedostatečně vyřešená otázka financování nebo protimluvy v materiálu, uvedli představitelé zastupitelského klubu ODS. Občanští demokraté budou prosazovat jeho dopracování. Radními schválený plán chce do roku 2030 investovat 230 miliard Kč do opatření snižujících emise oxidu uhličitého a dosáhnout tak snížení uhlíkové stopy metropole o 45 procent.
 

Jedna z největších výtek ODS míří na plán zavedení mýtného. Místostarostka Prahy 2 a předsedkyně magistrátního kontrolního výboru Alexandra Udženija (ODS) řekla, že občanští demokraté v minulosti přišli s návrhem zavedení mýta, avšak s podmínkou, že budou dokončeny vnitřní a vnější silniční okruhy. "Dokud nejsou dokončeny, nejde se bavit o mýtném," řekla.

Udženija rovněž řekla, že vedení Prahy zamlčuje, kolik by řidiči případně platili. Dozvěděla se o tom prý až z médií, kdy prý má stát průjezd 120 korun a pro rezidenty 60 korun. "Z toho jsem naprosto šokovaná," řekla.

Občanští demokraté uvedli, že klimatický plán řeší podstatné věci, avšak považují jej za nedokončený. "Máme asi 150 připomínek k tomu materiálu, které chceme dnes probrat. Dokument takové důležitosti má mít širokou podporu celého politického spektra," řekl místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS). V dokumentu jsou podle něj rozpory. Jedním z nich je např. to, že na brownfieldech má vzniknout zeleň, a v jiné části dokumentu, že byty, aby vznikalo město krátkých vzdáleností. Nedostatečně řešena je prý také otázka financování plánu.

Projednání dokumentu na zasedání zastupitelů je naplánováno na dnešních 17:00. "Chceme jednomyslně říci, že jej (jako zastupitelstvo) bereme na vědomí a souhlasíme s představenými problémy, ale chceme širší politický konsenzus, ne materiál prosazený 33 hlasy a dál se s ním nic neděje," dodal Stárek.

Dokument navrhuje 69 opatření, většinu potřebných peněz chce město získat z evropských fondů. Zaměřuje se na čtyři základní oblasti jako je udržitelná energetika, mobilita a třetí je cirkulární ekonomika. Posledním pilířem je adaptace na změnu klimatu například pomocí výsadby zeleně nebo lepšího hospodaření s dešťovou vodou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist