https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupitele-pry-rozhodli-o-pankraci-nedemokraticky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastupitelé prý rozhodli o Pankráci nedemokraticky

27.6.2003 17:35 | PRAHA (ČIA)
Čtvrteční jednání pražských zastupitelů o prodeji pozemků na Pankráci německé společnosti ECE, které zde chce postavit obří nákupní centrum, bylo nedemokratické. V diskusi totiž nemohli vystoupit všichni zastupitelé, kteří o to požádali a dokonce ani žádní představitelé obyvatel Pankráce. ČIA to dnes řekla předsedkyně Občanské iniciativy Pankráce Marie Janoušková. "Včerejší zastupitelstvo bylo nejhorší od roku 1992, které jsem zažila," zdůraznila.
 

Zastupitelé ve čtvrtek 26. června schválili prodej pozemků na Pankráci společnosti Pankrác Shopping Center, která je dceřinou společností německé ECE. Podle zástupců občanů sice do městské pokladny přibude 56 milionů korun, jedná se ale prý o velice nevýhodný a rizikový projekt. "Zastupitelstvo rozhodovalo na základě informací, převzatých z nezákonného rozhodnutí magistrátního odboru územního rozhodování, a akceptovalo nevýhodnou cenu," tvrdí Janoušková.

Navíc prý Praha nemá žádné záruky, že se společnost Pankrác Shopping Center postará o nové dopravní řešení Pankrácké pláně. Pokud se tak opravdu nestane, bude to Prahu v budoucnu stát velké výdaje. ""Byla to demokracie naruby. Žádný zástupce občanů ani občanských sdružení nemohl k prodeji pozemků promluvit, zastupitelé to odmítli. Šlo o zásadní rozhodnutí, které ovlivní podobu Pankrácké pláně," pokračovala Janoušková.

Ta také kritizuje neexistující koncepci zástavby území či to, že investoři nemají žádná z potřebných povolení. "Zcela se přehlížejí obavy ze zahlcení auty, ohrožení zdraví obyvatel a životního prostředí. Překvapilo mě, že o Pankráci se už zase rozhoduje politicky, nikoliv odborně," dodala. Podle radního Michaela Hvížďaly (US-DEU) je hodnota prodaných pozemků ve skutečnosti možná až trojnásobná. "Existují navíc důvodné obavy, že stavba vyvolá velký nárůst automobilismu, s nímž se místní dopravní síť nevypořádá. Navržené rozšiřování severojižní magistrály v této souvislosti je absurdní," řekl Hvížďala.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist