https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zavislost-cr-na-dovozu-paliv-roste-rychleji-nez-mpopredpokladalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Závislost ČR na dovozu paliv roste rychleji, než MPOpředpokládalo

12.12.2005 11:57 | PRAHA (ČIA)
Závislost ČR na dovozu paliv poroste rychleji, než předpokládá Státní energetická koncepce (SEK) vypracovaná ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) v roce 2003. "Důvodem bude skutečnost, že se dosud nepodařilo naplnit jeden z hlavních požadavků SEK - racionálně přehodnotit územní limity těžby hnědého uhlí," uvádí se v materiálu, který MPO připravilo pro informaci členů české vlády.
 

Dovozní závislost prohloubí i snížení odhadů dlouhodobé disponibility obnovitelných zdrojů energie (OZE). Vzhledem k růstu cen ropy a zemního plynu na světových trzích MPO navrhuje znovu komplexně posoudit disponibilitu domácích zdrojů energie (černé a hnědé uhlí, uran, OZE) a podmínek podpory jejich využití.

MPO je naopak spokojeno s tempem poklesu energetické náročnosti české ekonomiky a mírou snižování emisí škodlivých látek. Problémem však zůstává vývoj u emisí oxidů dusíku. "Limit lze v roce 2010 dodržet, bude-li podstatně urychleno zavádění vyšších norem EURO v dopravě a s tím spojená rychlejší obměna vozového parku," uvádí se v materiálu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist