https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zavody-offroadu-pistovske-mokrady-spoluporadaji-ochranci-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Závody offroadu Pístovské mokřady spolupořádají ochránci přírody

13.9.2017 23:25 | JIHLAVA (ČTK)
Spolupořadateli jsou tradičně ochránci přírody, kteří o území pečují. Auta narušují půdu, a brání tak jejímu zarůstání, což prospívá nejrůznějším živočichům a rostlinám. Ilustrační snímek
Spolupořadateli jsou tradičně ochránci přírody, kteří o území pečují. Auta narušují půdu, a brání tak jejímu zarůstání, což prospívá nejrůznějším živočichům a rostlinám. Ilustrační snímek
Foto | ptuikh / Flickr
Tradiční motoristická akce Pístovské mokřady se o víkendu uskuteční jako Mistrovství České a Slovenské republiky v offroad trialu. Na start se postaví několik desítek jezdců z několika evropských zemí. V bývalém vojenském areálu v Jihlavě - Pístově se v posledních pěti letech konají závody pravidelně. Spolupořadateli jsou tradičně ochránci přírody, kteří o území pečují. Auta narušují půdu, a brání tak jejímu zarůstání, což prospívá nejrůznějším živočichům a rostlinám. Novinářům to dnes řekl Tomáš Kratochvíl z pořádající společnosti.
 

"Diváci na trati uvidí atraktivní vozy zvládající extrémní terén, pojede i několik prototypů. Máme přislíbenou účast čtyř mistrů Evropy," uvedl Kratochvíl. Závodů by se mělo zúčastnit přes 80 posádek, z toho více než polovina v mistrovských kategoriích. Ve zvláštní třídě budou závodit také řidiči, kteří mají terénní automobil jako koníčka.

Závody se jedou v sobotu a v neděli. Pro návštěvníky, kterých loni přišlo kolem 3000, je připraven bohatý doprovodný program, zájemci ho najdou na webu. "Letošní novinkou bude obojživelný vůz Niva, stroj na obřích kolech, který dokáže i plavat," dodal Kratochvíl. V tradiční soutěži Jožin z bažin se závodníci pokusí projet největší tůní na trati, což se zatím nikomu nepodařilo. Letos poprvé se o to mohou pokusit i diváci, jejich úkolem bude tůň proběhnout.

Několik desítek vstupenek na závody nabídli organizátoři zájemcům zdarma. Lidé si je dnes mohli vyhrabat z hromady téměř tří krychlových metrů kostkového ledu na Masarykově náměstí. V několika kostkách bylo zamraženo logo sponzora závodů. Lidé, kteří takovou kostku našli, ji museli vlastním teplem rozmrazit. Pak dostali volnou vstupenku.

Na tankodromu bývalých kasáren našli ochránci přírody před lety vzácné drobné korýše listonohy a žábronožky. V sousedním mokřadu žije řada druhů žab a čolků, roste tam i orchidej vemeník dvoulistý. Auta ale v mokřadu nemohou jezdit pořád, pouze časně zjara a na podzim. V části mokřadu, kde auta nejezdí, ochránci budují tůně, odstraňují náletové dřeviny a sečou trávu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist