https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zavrt-v-moravskem-krasu-zacal-klesat-asi-jsou-pod-nim-prostory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Závrt v Moravském krasu začal klesat, asi jsou pod ním prostory

14.3.2021 16:05 | BLANSKO (ČTK)
Speleology v Moravském krasu nově zaujal propad země, takzvaný závrt mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem, začal se totiž dál propadat. Značí to, že jsou pod ním podzemní prostory. Na webu strážců přírody to uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.
 

Závrty jsou typické pro krasové oblasti, v podstatě jde o propady v zemi. V Moravském krasu nejsou neobvyklé, většinou jde třeba jen o metrový či několikametrový propad. Řada z nich je navíc zanesená sedimenty.

Jeden takový závrt miskovitého tvaru mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem u silnice ale začal "pracovat" a jeho střed se pomalu propadá. V poklesu se už obnažil asi půlmetrový svislý úsek skalních stěn předpokládaného jeskynního komína.

"Pod závrtem není zatím známa žádná jeskyně, nejbližší jeskyně Amatérská je vzdálena něco přes 100 metrů a její chodby se nachází v hloubce cca 110 metrů pod povrchem. Pokles/propad nepochybně indikuje podzemní prostory a je již v hledáčku speleologů," uvedl Tůma.

Propad speleologové podle majitelů pozemku pracovně nazývají "Horáčkův závrt". Některé závrty přitom mohou přinést nové objevy v krasu. Například v roce 2019 speleologové v závrtu u silnice mezi Lažánkami a Vilémovicemi pronikli do objevené propasti, tehdy naměřili její hloubku přes 30 metrů.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR prostor okolo závrtu chrání zatravněným pásem a případný speleologický průzkum podléhá jejímu povolení. Závrty obecně jsou v Česku ze zákona o ochraně přírody chráněny před poškozováním či zničením.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist