https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zce-prodava-70-mwh-zelene-energie-mesicne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZČE prodává 70 MWh Zelené energie měsíčně

3.12.2002 12:48 | PLZEŇ (ČIA)
Zelenou energii vyrobenou výhradně z ekologických zdrojů v objemu 70 MWh měsíčně dodává v současné době svým zákazníkům akciová společnost Západočeská energetika (ZČE). Uvedený objem je ze 75 procent dodáván podnikatelům a firmám. Největším stávajícím zákazníkem jsou Léčebné lázně Konstantinovy Lázně, které se staly odběrateli produktu od září letošního roku. Pro ČIA to dnes uvedl tiskový mluvčí ZČE Miroslav Kučera.
 

ZČE získala v období leden až září letošního roku 65 628 MWh Zelené energie. Zdroje se nacházejí výhradně na území západních Čech. Podle Kučery jde o tři malé vodní elektrárny - Hracholusky, Vydra, Černé jezero. Dále dodávky Zelené energie tvoří výkupy od všech připojených malých vodních zdrojů v regionu a zdroje, kde základem výroby je zpracování biomasy.

"V současnosti nedisponujeme přesným číslem o podílu tržeb, ale vzhledem k poměru celkového prodeje elektřiny a Zelené energie prodej určitě nedosahuje hodnoty jednoho procenta," doplnil Kučera.

Nový produkt Zelenou energii začala ZČE nabízet zákazníkům v květnu letošního roku jako jediná v České republice. ZČE tak nabízí zákazníkům možnost podílet se na rozvoji ekologických zdrojů energie v Plzeňském a Karlovarském kraji. Technicky podle Kučery nelze oddělit elektřinu z různých zdrojů, ZČE problém řeší garancí zákazníkům, že prodané množství Zelené energie nepřekročí množství energie nakoupené z obnovitelných zdrojů.

ZČE je druhou nejmenší distribuční společností v ČR se sedmiprocentním podílem na trhu dodávky elektrické energie. V roce 2001 pokračovala ve stoupajícím trendu objemu tržeb, který dosáhl 7,2 miliardy korun. ZČE v současné době zásobuje energií přibližně půl milionu odběrných míst v Plzeňském a Karlovarském kraji.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist