https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zce-zvysuje-dodavky-zelene-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZČE zvyšuje dodávky Zelené energie

3.11.2003 07:50 | PLZEŇ (ČIA)
Měsíčně téměř jeden GWh takzvané Zelené energie dodávala na konci třetího letošního čtvrtletí zákazníkům Západočeská energetika (ZČE), člen Skupiny ČEZ. V prvním čtvrtletí letošního roku dodávala ZČE měsíčně více než 300 MWh Zelené energie, na konci loňského roku to bylo 70 MWh měsíčně. Dnes to ČIA sdělil tiskový mluvčí ZČE Miroslav Kučera.
 

Společnost nabízí Zelenou energii od loňského roku jako jediná energetická společnost v České republice ekologicky smýšlejícím zákazníkům. Prostředky z jejího prodeje určené k podpoře ekologických zdrojů pro rok 2004 dosahují za tři čtvrtletí letošního roku 734 tisíc korun.

"K odběratelům Zelené energie patří jíž více než 50 našich zákazníků s ročním odběrem elektřiny nad 100 MWh a celá řada západočeských domácností. Zelená energie proudí například do Léčebných lázní Konstantinovy Lázně, společnostem Replast Produkt a Stevikom. Zákazníci získávají od ZČE certifikát o odběru ekologické energie a právo využít symbolu pro marketingové aktivity. Právě Stevikom nyní nově využívá symbolu na obalech nápoje Kombucha," doplnil Igor Šmucr, obchodní ředitel ZČE.

Energie z obnovitelných zdrojů na území západních Čech je převážně získaná z vody. Cena Zelené energie pro spotřebitele je oproti standardní elektřině vyšší o 0,10 Kč za KWh. Tyto prostředky z prodeje investuje ZČE zpět do podpory obnovitelných zdrojů. Na konkrétní využití prostředků získaných letos vypíše společnost ke konci roku výběrové řízení.

Celkový objem prodané energie ZČE dosáhl loni 4072 GWh. Podnikatelský plán ZČE letos předpokládá hrubý zisk 903 milionů korun, loňský zisk před zdaněním přesáhl jednu miliardu korun. ZČE v současné době zásobuje energií cca půl milionu odběrných míst především v Plzeňském a Karlovarském kraji.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist