https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdb-promeni-ojetiny-na-nove-produkty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ŽDB promění ojetiny na nové produkty

26.6.2003 11:44 | BOHUMÍN (ČIA)
Roční kontrakt na recyklaci zhruba čtyř tisíc ojetých vozidel uzavřela se společností Renault CZ akciová společnost Železárny a drátovny Bohumín (ŽDB). Ojetá vozidla, která vykoupí tuzemští prodejci značky Renault, tak neskončí na vrakovišti nebo ve spalovnách nebezpečného odpadu, ale ŽDB je ekologicky a beze zbytku rozebere na plasty, gumové části, skla, chemikálie, motory a kovové díly. "Z kovonosných částí aut vznikne lehký ocelový šrot, který v ŽDB přetaví a zpracují na nové finální produkty jako jemné válcované profily, odlitky, radiátory a malé topné kotle," řekla dnes pro ČIA mediální zástupkyně firmy Eva Kijonková.
 

Z každého tisíce recyklovaných ojetin vyrobí v ŽDB odhadem kolem 350 tun oceli. "Výroba oceli za starých ojetin naváže na obdobnou aktivitu z roku 2000, kdy se ŽDB podílely na likvidaci starých vozidel východoevropských značek," uvedla Kijonková. Likvidaci ojetin zahájí v ŽDB příští týden.

ŽDB vytvořily loni auditovaný hospodářský výsledek po zdanění 689 milionů korun. Tržby za prodej výrobků a služeb včetně prodeje jedné válcovací trati 4,1 miliardy korun. Hodnota exportu loni převýšila 2,3 miliardy korun. Za pět měsíců letošního roku ŽDB potvrzují svou ziskovost. Dosud firma vytvořila zisk zhruba 66,5 milionu korun, tržby jsou na úrovni 1,734 miliardy korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist