https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdiby-u-prahy-zdvojnasobi-kapacitu-cistirny-na-6000-obyvatel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdiby u Prahy zdvojnásobí kapacitu čistírny na 6000 obyvatel

11.10.2016 10:46 | ZDIBY (ČTK)
Zdiby u Prahy zdvojnásobí kapacitu čistírny odpadních vod na 6000 ekvivalentních obyvatel, napojí se další obyvatelé. Práce mají začít v polovině roku 2017. Obec už má několik měsíců příslib dotace, která by měla pokrýt zhruba dvě třetiny téměř stomilionové investice. Tendr na zhotovitele se ale teprve chystá vypsat. "Čekali jsme na nový zákon o veřejných zakázkách," řekl ČTK místostarosta Zdib Jiří Žáček. Zákon začal platit na začátku října.
 

Podle nového zákona vypíše obec zakázku, způsob vypsání si nechá zkontrolovat Státním fondem životního prostředí (SFŽP), který má poskytnout dotaci. Postup by měl zajistit, aby se v tendru nevyskytly chyby a neohrozilo to proplacení dotace.

Podle místostarosty nyní jede čistírna přes hranici kapacity. Projekt obsahuje kromě jejího rozšíření i nové potrubí do Vltavy a kanalizační přípojky obyvatel ze zhruba 15 ulic, kde dosud nabyla kanalizace zavedena.

Zdiby bude tato etapa rozšíření kanalizace stát necelých 30 milionů korun, zaplatí je i z úspor z předchozích let. Hotovo by mělo být do konce roku 2018.

Obec už má také připravený projekt na poslední etapu budování kanalizace v části Brnky a na Zlatém Kopci. Zde se počítá s náklady okolo 30 milionů korun. I na tuto etapu chtějí Zdiby získat dotaci, i tak ale počítají se spoluúčastí asi deset milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist