https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdravou-krajinu-podpori-granty-nadace-ivana-dejmala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdravou krajinu podpoří granty Nadace Ivana Dejmala

9.10.2017 17:05 | PRAHA (ČTK)
Žadatelé mohou u Nadace Ivana Dejmala získat až 150.000 korun například na obnovu tůní, slepých ramen potoků a řek nebo na podporu biodiverzity.
Žadatelé mohou u Nadace Ivana Dejmala získat až 150.000 korun například na obnovu tůní, slepých ramen potoků a řek nebo na podporu biodiverzity.
Zdroj | Image*After
Nový grantový program vypsala letos Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která podporuje projekty na ochranu životního prostředí. Žadatelé mohou získat až 150.000 korun například na obnovu tůní, slepých ramen potoků a řek nebo na podporu biodiverzity. Nadace to uvedla v dnešní tiskové zprávě.
 

Ředitel nadace Ondřej Petrovský řekl, že žádosti o příspěvek nejsou časově omezené. Záleží i na tom, kolik peněz se na tyto účely podaří od sponzorů získat. "Zatím uvažujeme o částce zhruba půl milionu korun," řekl Petrovský. Nadace v minulosti podpořila například rybí přechod na řece Smědé, 84.000 sazenic původních stromů a rašeliniště na Nové louce, kterému hrozilo vyschnutí.

Kromě samostatných menších projektů podpoří nadace také ty velké, na které jejich žadatelé získali peníze z evropského Operačního programu životní prostředí. Evropská dotace nekryje všechny náklady, vyžaduje spoluúčast například 15 procent. Příspěvek nadace uhradí až 50 procent této spoluúčasti. Podle Petrovského je to důležité zvláště pro menší organizace, pro které je spolufinancování zásadní problém.

O peníze mohou žádat například města či obce, zapsané spolky, příspěvkové organizace nebo školy. O přidělení příspěvku rozhodne správní rada nadace. Hlavními kritérii jsou kvalita projektu a příznivý poměr mezi jeho dopadem na životní prostředí a předpokládanými náklady.

Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody vznikla v roce 1993. Původně se jmenovala Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Do roku 2017 podpořila několik stovek projektů na ochranu přírody částkou 18 milionů korun. Letos se přejmenovala, nyní má jméno po bývalém ministrovi životního prostředí, který stál v 90. letech u jejího zrodu. Spolu se změnou názvu nadace rozšířila svůj záběr na celou Českou republiku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist