https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdrojem-nebezpecnych-dioxinu-byly-patrne-motorove-oleje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdrojem nebezpečných dioxinů byly patrně motorové oleje

23.6.1999 16:00 | BRUSEL (Reuters)
Nejpravděpodobnější příčinou nynějších obav z kontaminace belgických potravin dioxiny jsou motorové oleje, sdělila v úterý kancelář státního zástupce v Ghentu.
 

Nicole De Rouck, tisková mluvčí ghentského státního zástupce, řekla pro televizní stanici RTL, že pravděpodobně došlo k přimíchání motorových olejů do olejů na smažení ve firmě Fogra. Fogra se sídlem v jižní Belgii se orientuje na recyklaci olejů a tuků.

"Zatím nemáme výsledky. Zatím nemáme jistotu, ale je to velice pravděpodobné," řekla.

Fogra shromažďuje a recykluje tuky a oleje, které prodává zpracujícím firmám. Je známo, že Fogra zásobila firmu Verkest, jenž je ve středu pozornosti vyšetřovatelů kontaminace zvířecího krmiva a potravinových produktů karcinogenními dioxiny.

Firma Verkest sídlící v blízkosti města Ghent, které leží na severozápadě Belgie, vyrábí tuky, které potom prodává producentům krmiv.

De Rouck sdělila, že Fogra nemusela provádět kontrolu kvality nebo analýzy jejich výrobků.

Hlavní vedoucí Fogry byl zatčen v pondělí večer, dodala De Rouck.

V úterý propustil ghentský soudní dvůr Luciena a Jana Verkest, kteří byli zatčeni 2. června a obviněni z podvodů v účtování a v obchodování. Ale De Rouck oznámila, že obvinění proti oběma mužům nadále trvá.

Pokusy Reuters telefonicky kontaktovat Fogru skončily vždy vzkazem ze záznamníku, že nikdo z firmy není k dosažení.

Objev, že kuřecí maso a vejce byly kontaminovány dioxiny a že dobytek a prasata byly rovněž krmeny podezřelým krmivem, vyvolal další velký celoevropský strach z kontaminovaných potravin.

Více než tisíc farem bylo dáno do karantény a jejich výrobky byly zakázány dokud vědecké testy neprokáží, že již neobsahují škodlivé koncentrace dioxinů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist